fbpx

Földön, vízen, levegőben – az utazási betegség tünetei bárhol utolérhetnek! Megelőzésre és tűzoltásra is van néhány hatékony tippünk! A kinetózist, azaz az utazási betegséget nem szabad félvárról venni, hiszen könnyen elronthatja a nyaralást, de egy szimpla vonatút is lehet maga a gyötrelem. A tünetek, azaz az émelygés, a hányás, a szédülés és a fejfájás közlekedési formától függetlenül, bárhol jelentkezhetnek: a kocsiban ülve éppúgy, mint a vonaton vagy a repülőgépen. Sőt, verejtékezés, szagérzékenység és étvágytalanság is jelezheti, hogy a szervezet tiltakozik az utazás ellen.

Mi váltja ki a rosszullétet?
Valójában a fül egyensúlyszervének és a szem érzékelésének különbségéből ered: például miközben egy repülőn ülünk, és a telefont bújjuk, a szem nem érzékel mozgást, de az egyensúlyszervünk tökéletesen tisztában van azzal, hogy nagy sebességgel haladunk. A két ellentétes információ beérkezik az agyba, alaposan összezavarva azt, aminek a következménye az utazási betegségként ismert tünetegyüttes.

Néhány egyszerű trükkel könnyedén enyhíthetőek a rosszullétek
Az első és legfontosabb, hogy válasszuk meg, hova ülünk: a kocsiban, buszban előre, a repülőgépen a szárnyak közelébe, a folyosó mellé; a hajón középre, és ha rövidebb az út, tartózkodjunk a fedélzeten. Utazás közben ne olvassunk, ne nyomkodjuk a telefont, laptopot, így az agy nem kap ellentétes információkat, és kisebb lesz az esélye a szédülésnek is. Ha a hajóúton idő közben mégis ránk jön az émelygés, nézzünk ki egy fix pontot, és tartsuk rajta a tekintetünk.

A hirtelen mozgások, a sebességváltozás hatására az ember gyomra könnyen “felkavarodik”, ezért tanácsos odafigyelni az utazás előtti, illetve alatti étkezésre. Közvetlenül utazás előtt már ne együnk, az utolsó étkezés pedig ne tartalmazzon nehéz ételeket. Utazás közben is kerüljük a megterhelő falatokat, és semmiképp se fogyasszunk alkoholt. A behűtött italok (elsősorban a víz) segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Van megoldás!
A citromos víz is a segítségünkre lehet a hányinger csillapításában. A friss levegő is jót tesz (persze, ez nem mindenhol megvalósítható), de arra érdemes ügyelni, hogy a szokatlan vagy kellemetlen szagok csak tovább fokozhatják a tüneteinket, így, ha lehetőség van rá, nyissunk ablakot, ha úgy érezzük, egyre rosszabbul vagyunk.

Van, hogy semmi nem segít, és csak gyógyszerrel tudjuk elviselhetővé tenni az utazást, ezért is fontos, hogy mindig legyen nálunk hányinger és hányáscsillapító gyógyszer, az utazási betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint azok megelőzésére!