fbpx

Házipatika


Házipatikáját kérésére átvizsgáljuk vagy összeállítjuk.

Segítünk úti, nyaralási és szülés utáni csomagjának összeállításában!


A legfontosabb gyógyszercsoportok, amelyek nem maradhatnak ki házipatikájából:

• Láz- és fájdalomcsillapítók

Külön-külön kell vásárolni gyerekek és felnőttek számára. Mivel a gyerekek még nem tudják lenyelni a tablettát, számukra kúp vagy szirup formában gyártanak lázcsillapítót.

Az ibuprofen tartalmúakat gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, a paracetamolos készítményekkel viszont kíméletesebbek a gyomorral és terhességben is adhatók. A különböző hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapítók közül egyet válasszunk ki, mert azok hatásukat tekintve nem erősítik egymást, viszont a mellékhatásokat tekintve hatványozottabban jelentkeznek.

• Hasmenés elleni szerek

A hasmenés tüneti kezelése egyrészt megkötő (adszorbens), illetve összehúzó (adsztringens) hatású készítményekkel és a bélmozgást gátló hatóanyagokkal történhet.

A megkötő és összehúzó hatású gyógyszerek bevonják a bélfalat, megkötik a bélben lévő izgató hatású, mérgező anyagokat, védőréteggel vonják be a bél nyálkahártyáját, és csökkentik a nyálkaképződést. Ilyen hatóanyagok a pektinek, a kaolin (bolus alba), a diozmektit (alumínium-magnézium-szilikát), az orvosi aktívszén, talkum, albumin-tannát, bizmut-szubgallát.
Bélmozgást csökkentő hatóanyag és a vény nélkül kapható loperamid, amelyek lehetővé teszik, hogy a víz, tápanyagok ásványi anyagok felszívódjanak. Ennek eredményeként normális széklet keletkezik.

• Kötszerek:

Mullap
Mullpólya
Ragtapasz
Gyorstapasz

• Fertőtlenítő és hámosító szerek

A sebhintőporok ideje lejárt! A seb csúnyán gyógyul tőle, és a mély sérüléseknél nem is használható. Helyette tartsunk otthon jódos oldatot, amit bármilyen sebre rá lehet önteni (persze csak aki nem jódérzékeny). A fertőtlenítő-hámosító krémeket pedig felületi sérülések, horzsolások esetén alkalmazzuk, vérző sebet ne kenjünk vele!

• Megfázás elleni szerek

Többféle formában kapható. Por, tabletta és pezsgőtabletta közül választhatjuk ki számunkra és a család számára a megfelelő ízű és típusú gyógyszert. Akár választhatunk a homeopátiás készítmények közül is, ahhoz érdemes orvos vagy gyógyszerész véleményét kikérni. Érdemes még valamilyen torokfertőtlenítő pasztillát, gyógyteát (kamilla), orrcseppet; köhögés esetén pedig köptető vagy köhögéscsillapító tartalmú készítményt is tartani otthon.

•  Lázmérő

Mára már csak a digitálisat lehet kapni. Gyártanak külön piciknek készített lázmérőket, mint a lázmérős cumi, a fülhőmérő és a homloklázmérő. Ezek segítségével könnyedén és gyorsan elintézhetjük a babák számára kellemetlen mérést.

• Probiotikumok

Az egészséges bélflóra helyreállításának, ezzel együtt az immunrendszer megerősítésének két feltétele van: a károsító tényezők megszüntetése és az elpusztult flóra pótlása. Ez utóbbiban vannak segítségünkre a pre- és probiotikumok. Javasolt használatuk gyomor-bélhurutban, székrekedés esetén, antibiotikus terápia után, magas koleszterinszint esetén, haspuffadás, emésztési zavar előfordulásakor.

• Rendszeresen szedett gyógyszerek

Ha a családban valaki rendszeresen szed orvos által felírt gyógyszert, érdemes ezeket külön dobozban tárolni az áttekinthetőség miatt.

Amire figyeljünk:

Hűvös, száraz, fénytől védett helyen tároljuk az elsősegély csomagunkat. Mindenképpen olyan helyen tartsuk, ahol gyerek nem érheti el.

A gyógyszerek használati utasítását mindig tartsuk meg és olvassuk el. A leírtaknak megfelelően tároljuk.

A lejárt szavatosságú gyógyszereket a patikába vigyük vissza, ahol a kihelyezett gyűjtőbe dobjuk, mert veszélyes hulladéknak számít. Évente legalább kétszer érdemes ellenőrizni a házipatikánkat – kiselejtezni a lejártakat és beszerezni a hiányzókat – így nem érhet meglepetés, ha szükségünk lenne valamelyikre.

További hasznos tanácsok!

Bár a felmérések szerint nagyon sok gyógyszert szedünk, az is kiderült: a háztartások jelentős hányadának egyáltalán nincs házipatikája, pedig a szakszerűen összeállított otthoni gyógyszertartás szinte minden család számára nélkülözhetetlen segítséget jelent. Az otthoni készletek egy része lejárt szavatosságú, más részét valakitől kaptuk. Pedig a jól kiválasztott, recept nélkül kapható szerekkel a kevésbé súlyos panaszok, kellemetlen tünetek gyorsan megszüntethetőek, komolyabb probléma esetén pedig az otthoni készítmények képesek a tüneteket annyira enyhíteni, hogy akadály nélkül orvoshoz tudjunk fordulni.

A gyógyszerek kiválasztásánál elsősorban arra kell ügyelni, hogy

• gyors hatású,

• biztonsággal alkalmazható gyógyszereket tartsunk otthon, melyek

• szervi betegségekben nem szenvedő,

• rendszeres gyógyszerszedésre nem szoruló családtagjaink kellemetlen tüneteit

• rövid idő alatt csillapítják.

Köztudott, hogy a gyógyszerek egymás hatását erősíthetik vagy gyengíthetik, esetleg más kóros tüneteket okozhat az együttes hatásuk, ezt fontos figyelembe venni a nem vényköteles szereknél is.

A házipatika legfontosabb gyógyszerei a láz-, fájdalom-, hányinger-, és hasmenés csillapítók, de nélkülözhetetlenek a antihisztamin szerek is, kimondottan allergiás reakciók esetére.

Az otthoni gyógyszertartás talán legfontosabb szabálya, hogy sose tartsunk otthon olyan vényköteles gyógyszereket, amelyeket nem szedünk rendszeresen, vagy nem a jól bevált fájdalomcsillapító kategóriába tartoznak. Azokból a gyógyszerekből, melyeket rendszeres szedésre ír fel a kezelőorvos, mindig legyen otthon!

Ha fáj, ha forró…

A fájdalom- és lázcsillapításnál tartsuk szem előtt, hogy a fájdalom, a láz egy tünet, ami komoly szervi elváltozásokra is utalhat. Ha tehát a fájdalom vagy a láz tartósan fennáll vagy rendszeres időközönként ismétlődik, mindenképpen szakorvosi vizsgálatot kell végezni a tünetek okainak feltérképezésére. A fájdalom jellege szerint többfajta csillapítóra is szükség lehet, így a legáltalánosabbakat érdemes otthon tartani, mint a fejfájásra, fogfájásra és gyomor-bélrendszeri görcsökre hatókat. Érdemes a már jól bevált szert alkalmazni, ha ezzel nem érünk el hatást akkor pedig felkeresni a kezelőorvost.

A gyógyszerszedés szempontjából is a gyerekek és az idősek a két legveszélyeztetettebb korosztály: az ő esetükben még fokozottabban kell figyelni az otthoni gyógyszerelésre. Csecsemő- és kisgyerekkorban a gyors és hatásos lázcsillapítás és a folyadékpótlás életet menthet, de az ő esetükben mindenképpen forduljanak szakorvoshoz akkor is, ha a tünetek megszűntek. Gyerekeknél és idősebbeknél is a kúp formulák a legjobbak, hiszen nem terhelik a kiválasztó-szervrendszert, gyorsan és biztonságosan alkalmazhatók. Nagyobb gyerekeknél közkedveltek a szirupok is, melyek jó ízűek, így könnyen és szívesen szedik az amúgy nyűgös, lázas vagy fájdalomtól meggyötört gyermekek is. Az egyedül élő időseknél fokozottan ellenőrizzük, hogy milyen gyógyszerből és mennyit tartanak otthon, csak a legszükségesebbeket hagyjuk a házipatikájukban.

Balesetek esetére

Sajnos nagyon gyakoriak a háztartási balesetek, mint az égés vagy a vágott sebek, ezért mindig tartsunk otthon steril gézlapokat, kötözőpólyát, fertőtlenítő szert és hámosító krémet vagy port. Több hasznos és jó minőségű szer található a gyógyszertárakban, mellyel az égés szövődményei és a fájdalom is csillapítható, de természetesen a nagy felületet érintő vagy hólyagosodással esetleg elszenesedéssel járó égéseknél a lehető leggyorsabb orvosi beavatkozást nem helyettesítheti  semmilyen csodaszer. Fontos a rovarcsípésekre is felkészülni, hűsítő gyulladáscsökkentő krémekkel vagy spray-kel.

Ne feledjük!

Elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizzük a házipatikánk tartalmának szavatosságát!

• A tabletták több évig is elállnak,

• de vannak olyan kúpok, melyek szavatossági ideje csak pár hónap,

• a szemcseppek néhány hétig,

• egyes szirupok, csak a felbontás után néhány napig használhatóak fel!

Forrás: beh.hu, www.marmalade.hu, www.informed.hu, www.webbeteg.hu

ha-zi_patika