fbpx

Diétás bejgli recept teljes kiőrlésű lisztből, hosszas pihentetési idők és macera nélkül! Egyáltalán nem száraz, nem fojtós, finom, omlós diétás karácsonyi bejgli!

Hozzávalók 1 rúd diétás bejglihez:
A bejgli tésztához:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 4 dkg búzasikér
  • 4,5 dkg kókuszzsír
  • 4,5 dkg vaj
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő (ha nem ismered, görgess a recept aljára bővebb infóért!)
  • 1 db M-es tojás (szobahőmérsékletű legyen, vegyük ki a hűtőből hamarabb!)
  • 1 dkg friss élesztő
  • 50 gramm langyos kókusztej
  • egy csipet himalája só
  • a kenéshez 1 egész tojás+1 sárgája

A cukormentes dió vagy máktöltelékhez:

  • 10 dkg cukrozatlan darált dió vagy 30 dkg cukrozatlan darált mák
  • 5 dkg teljes kiőrlésű gríz (máktölteléknél nem szükséges, zabkorpával helyettesíthető)
  • 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
  • 2 dkg házi vaníliás cukor helyettesítő vagy 4 dkg vaníliás eritrit
  • 2 dl kókusztej
  • 1 bio citrom reszelt héja (narancshéjjal is nagyon finom!)

Diétás beigli készítése:
Diétás bejgli töltelék elkészítése:

  1. A kókusztejet felforraljuk és hozzáadjuk a teljes kiőrlésű grízzel és az édesítőkkel elkevert diót/mákot. (Máktölteléknél hagyjuk el a grízt!)
  2. Folyamatos kevergetés mellett 3-4 percig főzzük, amíg sűrű nem lesz, majd 5-10 percre félretesszük kihűlni.
  3. Amíg a töltelék hűl, készítsük el a bejgli tésztát!

Diétás bejgli tészta elkészítése:

  1. Az élesztőt a langyos kókusztejbe morzsoljuk, krémesre keverjük és félretesszük addig, míg el nem kezd buborékozni.
  2. A teljes kiőrlésű lisztet elkeverjük a sikérrel, az édesítőszerrel és a sóval, majd elmorzsoljuk a kókuszzsírral és a vajjal.
  3. A lisztes morzsa közepébe készítsünk egy üreget és üssük bele a szobahőmérsékletű, felvert tojást és a felfuttatott élesztőt.
  4. Gyúrjuk össze a tésztát, majd egy konyharuhával letakarva pihentessük 15 percig!
  5. Miután letelt a pihentetés ideje, nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastag téglalap alakra!
  6. Kenjük meg a tésztát a töltelékkel úgy, hogy a két szélén 2-2 cm-t hagyjunk szabadon.
  7. A szabadon hagyott széleket hajtsuk rá a töltelékre, majd nem túl szorosan tekerjük fel a bejglit.
  8. A feltekert bejglit emeljük át egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  9. Verjünk fel villával egy tojást és egy tojássárgáját, majd kenjük meg a bejgli tetejét és minden oldalát.
  10. Hagyjuk 15 percig száradni, majd ismét kenjük át a bejglit a tojással.
  11. Hurkapálcával szurkáljuk meg a tetejét (teljesen szúrjunk le a tepsi aljáig), ezzel elkerülhetjük, hogy sütés közben szétrepedjen a bejglink.
  12. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
  13. Nemcsak frissen, hanem másnaposan is finom (ennyi idő alatt el is fogyott nálunk!). 

+1 Reya Tipp: élesztős tésztáknál mindig szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozz, hogy a tésztában lévő élesztő minél jobban ki tudja fejteni a hatását! Ne felejtsd el az ablakokat is zárva tartani, hogy nehogy “megfázzon” a tészta!

Kalória és szénhidráttartalma:
•100 g diétás diós bejgli 274 kcal és 16 g szénhidrátot tartalmaz!
•100 g diétás mákos bejgli 258 kcal és 18 g szénhidrátot tartalmaz!

Jó étvágyat és boldog karácsonyt kívánok!

Szaszkó Reya

forrás: https://salatagyar.hu