fbpx

Egész életen át tartó védettséget ad a diftéria és a tetanusz ellen a gyermekkori teljes alapimmunizálás. Ez tehát azt jelenti, hogy nincs szükség emlékeztető oltásokra felnőttkorban – állítják amerikai kutatók.

A portlandi Oregon Egészségügyi és Tudományos Egyetem (OHSU) kutatói szerint az érintett betegségek előfordulási arányait tekintve nincs jelentős különbség azon országok között, amelyek előírják a felnőttek számára az újraoltást, illetve amelyek nem.

Életünk végéig véd
A szakemberek 31 észak-amerikai és európai ország több millió lakosának adatait vetették össze a 2001 és 2016 közötti időszakról. “Csak, hogy tisztázzuk, ez nem egy oltásellenes tanulmány” – húzta alá Mark Slifka kutató. Kiemelte, hogy a diftéria és tetanusz elleni oltássorozatot mindenkinek meg kellene kapnia gyermekkorban. “Bizonyítékunk van azonban arra, hogy a gyermekkori teljes alapimmunizálás egész életen át tartó védettséget tud nyújtani a tetanusz és a diftéria ellen egyaránt” – mondta a szakember.

Az eredmények egybecsengenek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közelmúltbeli ajánlásával, amely csupán azoknak a felnőtteknek javasolja a diftéria és tetanusz elleni védekezést, akik gyermekként nem kapták meg az összes védőoltást. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) illetékes bizottsága viszont továbbra is a tízévenkénti ismétlőoltást javasolja minden felnőttnek.

forrás: www.hazipatika.com