A gyermekkori hasmenések jelentős részét vírusos vagy bakteriális fertőzések okozzák. A meleg időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának, ráadásul a nyári táplálkozási szokások miatt ismeretlen kórokozók is támadhatják a szervezetet.
Akórokozók legtöbbször mosatlan, helytelenül elkészített élelmiszerrel vagy szennyezett kézzel kerülnek az emésztőrendszerbe. Nyáron étkezési szokásaik is megváltoznak: ilyenkor a kevéssé hőkezelt húsok, félig sült halak, nyers tenger gyümölcsei, a földmaradványokat tartalmazó zöldségek, saláták, mosatlan gyümölcsök jelenthetnek veszélyt a bélflórára. A strandok, fürdőhelyek vizében található szennyeződések, amelyek pancsolással a gyermekek szájába kerülhetnek, ugyancsak előidézhetik az emésztőrendszer megbetegedését. A gyakran hányással kezdődő állapotot egy-két nap elteltével követi a hasmenés, ami általában egy héten belül megszűnik. Akut hasmenés esetén a jelentős folyadékvesztés miatt rendkívül fontos a folyadék- és sópótlás.
A rotavírus-fertőzés kisgyerekeknél a leggyakoribb
A napokig tartó vizes hasmenést, hányást, lázat okozó betegség az öt év alatti gyermekek körében fertőz leginkább.
A betegség kórokozója a széklettel terjedő rotavírus, amelynek több típusa ismert. A fertőzés jellemzően gyors lefolyású, és nem ritka, hogy az egész családot ledönti a lábáról. Legsúlyosabb következménye a folyadékvesztés. A vírus a vékonybél nyálkahártyájának sejtjeit támadja meg, ezáltal a tápanyagok és a folyadék felszívódása csökken, és kialakul a nagyfokú, vizes hasmenés. A kiszáradás veszélye miatt ez a nyári melegben fokozott odafigyelést igényel. Fontos tudnivaló, hogy minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a kiszáradás veszélye. Rotavírus-fertőzés esetén tilos a székletfogó készítmények alkalmazása, a székletürülés visszatartása ugyanis még több kórokozóval árasztja el az emésztőrendszert.
A hasmenés a szervezet gyógymódja
A hasmenés a szervezet természetes és hatékony gyógymódja. Léteznek a folyadékveszteség fékezését segítő készítmények, emellett az elektrolitok pótlása is fontos: drogériákban, patikában is kapható orális rehidráló oldatok. Mivel a hasmenés során károsodik a szervezetet védő bélflóra, a hatékonyabb gyógyulás érdekében probiotikus készítményekkel lehet pótolni a fontos bélbaktériumokat. Ezek nemcsak gátolják a kórokozók túlzott elszaporodását, de az immunrendszer működését is támogatják.
A diéta segít a gyógyulásban
A gyermekek regenerációs képessége rendkívül jó, ezért az elsődleges cél a szervezet öngyógyító erőinek felélesztése. Hasmenés esetén először is fontos a diéta: a gyermek négy-öt napig ne fogyasszon tejet, tejterméket, rostos, szénsavas üdítőt, cukros italokat, és kerülje a sült, fűszeres, zsíros ételek fogyasztását. Ugyanakkor gondot kell fordítani a megfelelő kalória- és tápanyagbevitelre, hogy a szervezet ne gyengüljön le túlságosan. Készítsünk főtt, párolt, könnyen emészthető ételeket, zsenge húst, főtt rizst, főtt krumplit, gyenge húslevest. Pirítóst, háztartási vagy sós kekszet ugyancsak adhatunk a gyerekeknek, de jót tesz az alma és banán is, ez utóbbi segíti a szervezet káliumszintjének helyreállását. Folyadékpótlásra elsősorban vizet, citromos vizet, esetleg híg gyümölcsteát válasszunk.
Tipikus nyári betegség a szalmonellózis
A szalmonellafertőzést nem vírus, hanem baktérium okozza. A betegség szintén legtöbbször az öt év alatti gyermekeket érinti, ebben a korosztályban olyan gyakori a fertőzés, mint az összes többi korosztályban együttvéve. Ha felmerül a baktériumfertőzés gyanúja, akkor székletmintát kell küldeni mikrobiológiai vizsgálatra. Erre elsősorban akkor kell gondolni, ha a széklet nyálkás, gennyes, véres vagy bűzös, illetve a tüneti kezelés mellett nem történik javulás.
A szalmonellafertőzés tünetei általában 12-72 órán belül jelentkeznek: hasmenés, láz, hasi fájdalom, hányinger, hányás, hirtelen kezdődő fejfájás jelzi a betegséget.. A folyamat jellemzően egy hét alatt lezajlik, és a már említetteken túl különösebb kezelést nem igényel.
A Salmonella baktériumtörzsek az állatok és emberek bélrendszerében szaporodnak, így a legtöbb fertőzést a szennyezett élelmiszer és a mosatlan kéz okozza. A betegséget akár állatok simogatásával is el lehet kapni, a kórokozót háziállatok, szárnyasok (pl. kiskacsák, kiscsibék), de hüllők (teknős, kígyó stb.) is hordozhatják, ezért simogatásuk után érdemes azonnal kezet mosni. Amíg nyers hússal, tojással dolgozunk, kerüljük a közvetlen érintkezést a gyerekekkel, illetve ha végeztünk, mindig mossunk kezet, és alaposan tisztítsuk le a munkafelületet. A hőkezelés megöli a Salmonellát.
forrás: www.gyogyhir.hu