fbpx

Sokan szeretnék házi kedvencüket is magukkal vinni a külföldi nyaralásra. Ehhez azonban nem árt ismerni néhány szabályt. A kötelező kisállat-útlevél mellett a házi kedvencek utaztatásának az Európai Unióban egységes szabályai vannak. A különböző országok emellett speciális feltételeket is előírhatnak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ezek nélkül el se induljunk
A kis kedvencek EU-s tagállamok közötti szállításának alapfeltétele, hogy az állatok rendelkezzenek mikrochippel és érvényes veszettség elleni védőoltással. A feltételek teljesítéséhez az állatorvostól kérhetnek segítséget a tulajdonosok. Fontos tudni továbbá, hogy a veszettség elleni védőoltás akkor tekinthető érvényesnek, ha az állat az oltást megelőzően már rendelkezett mikrochippel és évente megkapta a kötelező védőoltást. Első oltás esetén a védettség kialakulásához meg kell várni a 21 napos várakozási idő leteltét az utazáshoz .

Mit tegyünk, ha még nincs útlevél?
Ha a kisállat még nem rendelkezik útlevéllel, akkor azt az állatorvos ki tudja állítani az állat oltási könyvébe bejegyzett adatok alapján. Az  utazáson mindkét iratnak ott kell lennie. A kisállatot az útlevélben feltüntetett tulajdonosnak vagy a tulajdonos által írásban megbízott személynek kell kísérnie. A Nébih szerint azt is fontos tudni, hogy öt kisállatnál többet egyszerre nem lehet kivinni az országból. Az ugyanis már kereskedelmi célú utaztatásnak minősülne, amelynek további feltételei vannak.