fbpx

A laboratóriumi vizsgálatok egyáltalán nem találtak COVID-19 vírust azoknak a csomagolt élelmiszereknek a felületén, amelyeket 10 szupermarketben vásároltak az OCU fogyasztói szervezet munkatársai szerte Spanyországban. Bár em itthon született, az eredmény megnyugtató.

A koronavírus okozta válság kezdete óta rengeteg változás történt az életünkben. Ezek közül az egyik az élelmiszerekkel és higiéniai termékekkel kapcsolatos vásárlási szokásaink átalakulása: megnövekedett az online vásárlások mértéke, és bár az eddigiekhez képest ritkábban megyünk boltba, olyankor viszont nagyobb mennyiséget vásárolunk.

Sokak számára, akik félnek a fertőzéstől, a boltban történő vásárlás igen nagy szorongással jár. Aggodalomra adhat okot, hogy az élelmiszerek, csomagolásuk felülete esetleg vírussal fertőzöttek lehet. Nyugtalanító lehet a boltban megvásárolt termékeket az otthonába, konyhájába vinni.

De vajon jogos-e az aggodalom? Ennek járt utána az Organización de consumidores y usuarios (OCU) spanyol fogyasztói szervezet.

66, a mindennapokban használatos termék
A szervezet munkatársai április utolsó hetében 8 spanyolországi üzletlánc (Alcampo, Carrefour, Condis, Dia, Eroski, Lidl, Mercadona és Supercor) 10 különböző szupermarketjében végzett tesztvásárlást. Négy városban vásároltak: Madridban, Barcelonában, Vitoriában és La Coruñában).

Különböző márkáktól vásároltak 66 terméket: lisztet, táblás csokoládét, zacskós hasábburgonyát, vekni kenyeret, lédig almát, joghurtot, csomagolt salátát, tálcás húst, füstölt lazacot, jellegzetes spanyol tojáslepényt (tortilla de patatas) és toalettpapírt.

A mintába olyan árucikkeket vettek be, amelyekre megnövekedett a kereslet a korlátozások alatt. Szempont volt még, hogy különböző típusú csomagolások kerüljenek be a tesztbe, mint kartonpapír, műanyag, polisztirol, alumínium. Úgy válogatták össze őket, hogy különböző méretűek és  alakúak legyenek. Szempont volt az is, hogy néhány olyan is szerepeljen a listán amit nehéz megtisztítani, mint a zacskó krumpli, csomagolt saláta, vekni kenyér, stb. Minden egyes terméket külön zacskóba tettek, hogy a lehetséges keresztszennyeződéseket elkerüljük.

A laboratóriumi vizsgálat során a COVID-19 kórokozója, a SARS-CoV2 vírus jelenlétének kimutatására a PCR-módszert alkalmazták.

Az OCU által elvégzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy a szúrópróbaszerűen megvásárolt minták egyikén sem találták meg a SARS-CoV2 vírus genetikai anyagát.

Az eredményből természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Ez a pillanatfelvételnyi eredmény csak azt mutatja, hogy a vírus nem kerül olyan könnyen a csomagolások felületére, hogy később megfertőzzön minket.

A vírus terjedésének megakadályozásához az eddigi óvintézkedéseket természetesen be kell tartanunk.

Ha nem kell a műanyag
Bár az eredmény megnyugtató, a műanyagcsomagolások okozta globális katasztrófa továbbra is folyamatban van. Ha Neked is eleged van a műanyag csomagolásból, és otthonodban szeretnél minél kevesebb műanyaghulladékot termelni, Téged vár júniusi Öko-hajmosás kihívásunk. Nincs más teendőd, mint kiválasztani a Neked szimpatikusat a felkínált lehetőségek közül, és egy hónapon át tartanod magad a választott kihíváshoz.