fbpx

Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy napközben úgy érezték, minden rendben velük, estére azonban rosszul lettek: kínzó köhögés tört rájuk, hőemelkedésük vagy hányingerük lett. De mi lehet az oka ezeknek a hirtelen jött tüneteknek? Ha korábban jól voltunk, miért esünk szét a nap végére?

A legvalószínűbb bűnös (meglepő módon) a saját immunrendszerünk, amely este különösen keményen dolgozik, hogy megőrizze az egészségünket. De természetesen számos más tényezőnek is szerepe lehet abban, hogy rosszul érezzük magunkat éjszaka. Dr. Jared Braunstein háziorvos az Elite Dailynek beszélt arról, mi állhat a “rejtélyes” jelenség hátterében, hogyan lehet kordában tartani a tüneteket, és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Amikor az immunrendszer “túlórázik”

Nem véletlen, hogy az olyan fertőzéseknek a tünetei, mint a nátha, az influenza és a gyomorvírusok, általában éjszaka jelentkeznek. Napközben, amikor a szervezetünk a mozgásra, az elfogyasztott étel megemésztésére és az ezekhez hasonló tevékenységekre fordítja az energiát, az immunrendszerünk kicsit megpihen. Sötétedéskor viszont, amikor a test többi része “lazít”, az immunrendszerünk megcsapolja az energiatartalékunkat, és elkezd felpörögni.

“Lényegében az immunrendszerünk működését is a cirkadián ritmus szabályozza, és a munka nagy részealvásközben zajlik. Amikor az immunrendszerünk vírusokkal vagy baktériumokkal küzd, az immunválasz fájdalmat, lázat okozhat, amely izzadással vagy esetleg hidegrázással járhat” – magyarázta dr. Braunstein. Amikor tehát különösen elviselhetetlennek érezzük a tüneteinket, emlékeztessük magunkat arra, hogy a panaszaink azt bizonyítják: nagyon erős immunrendszerünk van. Bármilyen kórokozóval is van dolgunk, a testünk remélhetőleg az éjszaka folyamán legyőzi azt, így reggelre jobban érezhetjük magunkat.

A fekvés súlyosbíthatja az állapotunkat

Bizonyos betegségek vagy tünetek kínzóbbak lehetnek este, ennek azonban nem a napszakhoz van köze, hanem ahhoz a tevékenységhez, amit általában a nap zárásaként végzünk: a lefekvéshez. “A köhögés például tipikusan ilyen panasz. Az ok egyszerű: éjszaka hajlamosak vagyunk több váladékot termelni, ami fekvő helyzetben a torok hátsó részébe csorog, és köhögési reflexet idéz elő” – mondta a háziorvos, aki szerint a fekvés a refluxot és a pangásos szívelégtelenséget is súlyosbíthatja.

Nappal nem figyelünk, éjszaka viszont igen

Az éjszakai rosszullét másik lehetséges magyarázata, hogy nappal egyszerűen nem vesszük észre, hogy rosszul vagyunk, este viszont, amikor kicsit lelassítunk, hirtelen feltűnik, hogy valami nincs rendben. Amikor lefoglalnak minket a határidők, megbeszélések, feladatok és találkozók, az agyunknak esélye sincs arra, hogy szünetet tartson és feldolgozza, mi történik a testünkben. Ez akár jó dolog is lehetne, hiszen azt jelzi, hogy akkor is képesek vagyunk teljesíteni, ha a közérzetünk nem túl acélos. Hosszabb távon azonban ez kifejezetten káros: ha ugyanis nem foglalkozunk a figyelmeztető jelekkel, állapotunk egyre súlyosabb lesz.

Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

A legfontosabb, hogy ha éjszaka – vagy igazából bármikor máskor – rosszul érezzük magunkat, igyekezzünk sok folyadékot inni – tanácsolta dr. Braunstein. A további teendők a tüneteinktől függenek. Ha például köhögés kínoz minket, megpróbálhatjuk egy-két extra párnával megemelni a fejünket az ágyban. Ha pedig lázasak vagyunk vagy fáj valamink, a háziorvos szerint vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítót érdemes bevenni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha egy éjszakán keresztül lázzal vagy erős fájdalmakkal küzdünk, nagy valószínűséggel nincs miért aggódnunk; figyeljünk a folyadékpótlásra és szedjünk fájdalomcsillapítót. Amennyiben viszont afájdalomvagy a láz három-négy napon belül sem enyhül, dr. Braunstein szerint forduljunk orvoshoz. Elképzelhető ugyanis, hogy bakteriális fertőzésünk van, amit antibiotikummal kell kezelni.