fbpx

A túlzott napozás tényleg csak a gyerekekre veszélyes? A sötétebb bőrszín valóban megvéd az UV-sugarak káros hatásától? Aki egyszer leégett, annál biztosan jelentkezik előbb-utóbb a bőrrák valamelyik formája? Az alábbiakban a napozással kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket gyűjtöttük össze.

Anépszerű egészségügyi portál, a Medical News Today (MNT) nemrég tartalmas cikkben foglalta össze a napozással kapcsolatos félreértéseket. Alább a legnépszerűbb hamis állítások következnek, alattuk pedig a szakemberek véleménye.

A leégés csak a gyerekekre veszélyes

Régebben még a szakemberek közül is sokan azt sugallták, hogy a túlzott napozás káros hatásai az esetek akár 80%-ában 18 évnél fiatalabb embereknél jelentkeznek. Egyrészt persze igaz, hogy a gyermekek bőrének gondozása fontos feladat, és elfogadott ajánlás, hogy 6 hónapos kor előtt a kicsiket a lehető legkevesebbszer érje közvetlen napsugárzás. Ugyanakkor számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy feltehetően nem létezik olyan kritikus életkor, amely alatt nagyobb veszélyt jelent a napozás. A leégés életkortól függetlenül károsítja a bőrünket, és növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. 18 éves kor fölött is óvintézkedéseket kell tennünk a napsugárzás káros hatásának csökkentésére.

Aki egyszer leég, bőrrákot kap

A bőrrák a bőrünket érő ártalmak halmozódó hatása miatt alakul ki. Előfordulhat természetesen, hogy valaki csak életében egyszer szenved napégést, majd kialakul nála ez a betegség. Az viszont egészen biztosan növeli a kockázatot, ha tartósan erős napfénynek vagyunk kitéve, mint ahogy tény az is, hogy annál magasabb a rizikó, minél többször égünk le.

A sötét bőrszínűek nem égnek le

Semmilyen színű vagy típusú bőr nem nyújt védelmet önmagában a leégés ellen. Igaz ugyan, hogy a világosabb bőrűek esetében magasabb a bőrrák kockázata, ám a leégés és annak hosszú távú hatásai mindenkire veszélyesek. Más szavakkal: az örökletes tényezők befolyásolhatják a bőrrák kialakulásának esélyét, ám a napfény hatása tovább növelheti ezt a kockázatot.

Csak a legnaposabb órákban kell fényvédő készítményeket használni

Sokan úgy vélik, hogy az UV-sugarak ellen csak olyankor kell védekezni, amikor a nap magasan jár, vagyis nagyjából 10 és 16 óra között. Az ugyan igaz, hogy a leégés esélye ebben az időszakban a legnagyobb, ugyanakkor a napfény mindig tartalmaz káros UV-sugarakat. Vagyis a védekezés reggeltől estig ajánlott, ha napon tartózkodunk.

Az MNT szakértői a következő óvintézkedéseket javasolják erős napsütés idejére:

● amikor lehet, tartózkodjunk árnyékban, különösen 10 és 16 óra között;

● viseljünk széles karimájú kalapot, sűrű szövésű anyagból készült öltözéket, UV-gátló, körbefutó napszemüveget;

● árnyékban tartózkodva is használjunk is naptejet, alkalmazzunk napozás utáni testápolót, illetve ha szükséges, a leégést kezelő készítményeket.

Bizonyos betegségek esetén – ilyen például a psoriasis, vagyis a pikkelysömör – az orvosok azt javasolják, hogy a páciens ellenőrzött körülmények között napfürdőzzön időnként. Ha érintettek vagyunk, érdeklődjünk kezelőorvosunknál a ránk vonatkozó ajánlásokról.

forrás: www.gyogyhir.hu