fbpx

Az orrfolyásnak a betegségen, allergián kívül még számtalan oka lehet. Az ilyenkor kiürülő váladék (például a színe) pedig sokat elárul arról, hogy mi történik éppen a testünkben.

Színtelen
A szinte vízszerű, átlátszó váladék azt jelenti, hogy egészségesek vagyunk. Az orrunkban naponta nagyjából négycsészényi mennyiségű váladék termelődik, aminek az a szerepe, hogy nedvesen tartsa az orrnyálkahártyát, és megfogja a port, polleneket, vírusokat, baktériumokat és egyéb kórokozókat. Ezért is fontos, hogy eleget igyunk, a téli időszakban pedig párologtatással akadályozzuk meg, hogy a különböző helyiségek levegője túl száraz legyen.

Fehér
A fehér színű váladék kezdődő náthára, allergiára, esetleg folyadékhiányos állapotra utal. Ilyenkor az orrszőrsejtek megsérülnek, begyulladnak, ami lassítja a váladék termelődését, ami veszít nedvességtartalmából, és a színe fehérre vált. Ilyenkor érdemes lehet bevetni például egy tengervizes orrspray-t.

Sárga vagy zöld
A színváltozás jelentése attól is függ, hogy mekkora a váladék mennyisége, és hogy van-e jelen gyulladás, de az oka általában valamilyen vírus, vagy baktérium, és azt jelzi, hogy az immunrendszerünk védekezni próbál. A színváltozás a fehérvérsejteknek köszönhető, amelyek sárgás-zöldes enzimet termelnek ilyenkor.

Vörös vagy rózsaszín
Ez akkor lehetséges, ha a nyálkahártya erei megrepednek, és vér kerül a váladékba – például ha túl gyakran és túl erősen fújjuk az orrunkat.

Fekete vagy szürke
Az extrém módon sötét orrváladék akkor jöhet létre, ha füstöt és szennyezőanyagokat lélegeztünk be, de krónikus homloküreg-gyulladás vagy gombásodás következménye is lehet.  Ha ilyesmit tapasztalunk, mindenképpen menjünk orvoshoz, mert gyógyszeres kezelésre lesz szükség.

forrás: www.hazipatika.com