fbpx

Az influenzajárvány évek óta rendszeresen januárban, illetve februárban tör ki Magyarországon. A járványküszöb 15.000 fő, ez azt jelenti, hogy akkor beszélünk tömeges megbetegedésről, ha egy hét alatt ennél többen keresik fel orvosukat influenzaszerű tünetekkel. De vajon miért az év leghidegebb hónapjaiban tud leginkább támadni a vírus? És mit tehetünk ellene?

Influenzásnak lenni enyhén szólva sem nagy öröm. Magas láz, hidegrázás, levertség, étvágytalanság, izomfájdalom, szédülés, fejfájás, torokfájás, köhögés: a betegség tünetei bizony roppant kellemetlenek, ráadásul a láz kivételével, amelyet gyógyszerekkel valamennyire lehet csillapítani, hosszú hetekig elkísérhetik az embert. A lehetséges szövődményekről nem is beszélve, amelyek között bakteriális felülfertőződések, valamint szívizom-, tüdő- és légúti gyulladások egyaránt szerepelnek. Mivel ezek bizonyos esetekben akár halált is okozhatnak, kórházi kezelés is szükségessé válhat. A legveszélyeztetettebb csoportba a gyermekek, a krónikus betegek, a várandós nők, valamint az idősek tartoznak.

Bár a kór már több ezer éve ismert, csak a 20. századi több tízmillió halálos áldozatot követelő spanyolnáthajárványok után kezdték el komolyabban vizsgálni. Az úgynevezett “A” vírustörzset 1933-ban izolálták, ezután következett a kevésbé agresszív “B” és a “C” törzs elkülönítése. Arra azonban máig keresik a választ a virológusok, hogy miért a téli hónapokban támad.

D-vitamin
A 2000-es évek közepén publikálták a cambridge-i Epidemiology and Infection, magyarul Járványtan és fertőzés című szaklapban azt az elméletet, amely szerint azért terít le minket a lábunkról télen az influenza, mert az emberek szervezetében ekkor csökken le a D-vitamin szintje. Mindez egy kaliforniai pszichiáter, John Jacob Cannel megfigyeléséből indult ki, akinek a páciensei a kórházi influenzajárványban egyáltalán nem betegedtek meg. Ráadásul nem voltak elzárva a többiektől. Mindössze egyetlen különbség volt köztük és a többi ellátott között: az, hogy kaptak D-vitamint. Az elméletben van logika, és nagyanyáink megfigyelését is igazolja, akik a légúti megbetegedések kialakulásáért a vitaminhiányt okolták. Csakhogy a szakemberek szerint nem elsősorban a D-vitaminra kell gondolni.

Védőburok
Egy másik elmélet szerint az influenzavírusok zsíros védőréteget képeznek maguk köré az év leghidegebb hónapjaiban, amely miatt sokkal ellenállóbbá válnak. Amikor azonban a légutakba kerülnek, a védőburok leolvad róluk, így képesek lesznek arra, hogy megfertőzzék az egészséges sejteket. Erről a 2000-es évek végén a Nature Chemical Biology című szaklapból értesülhettünk. A kutatás vezetője, az amerikai NICHD, azaz az Országos Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet munkatársa, Joshua Zimmerberg csapatával mágnesesrezonancia-vizsgálatokat végzett a vírusokat körülvevő burkon. A vírusok ugyanis nem tudnak szaporodni, mindössze arra képesek, hogy membránszerű külső burkuk segítségével rátapadjanak az egészséges sejtekre, és befecskendezzék az örökítőanyagukat. A burkot alkotó anyag neve hemagglutinin, amelyről azt kell tudni, hogy melegben folyékonnyá válik, hidegben azonban kristályosodni kezd. Azaz, ha a vírust nem éppen egy élő szervezetben éri a magasabb hőmérséklet, gyakorlatilag azonnal megsemmisül.

Páratartalom
Alacsony páratartalom mellett tovább marad életképes a levegőben az influenza – erről szól egy harmadik elmélet, amelyet az Oregoni Állami Egyetem kutatói tettek közzé 2010-ben, és amely azt is megmagyarázza, miért betegszenek meg a hideg téli hónapokban a legtöbben a vírus miatt. Ilyenkor ugyanis a levegő úgynevezett abszolút páratartalma alacsony. Ez egyébként a levegő egységnyi térfogatában mérhető vízpára mennyiségét jelenti (köbméter per gramm). A szakemberek már eddig is keresték az összefüggést a levegő páratartalma és az influenza terjedése között, ám az úgynevezett relatív páratartalommal próbálták párhuzamba állítani. Ez egy százalékban megadott arány, amely azt fejezi ki, hogy a páratartalom hányad része annak, amit a levegő egy adott hőmérsékletek képes tartalmazni. Az elméletet, miszerint hideg és száraz időben könnyebben támad az influenzavírus, a relatív értékekkel nem lehetett alátámasztani, az abszolút páratartalommal azonban igen.

Mit tehetünk?
Akármilyen hideg is az idő, akármilyen alacsony is a páratartalom, és akármennyire kevés is a napsütéses órák száma, egyet biztosan tehetünk: beoltathatjuk magunkat. Erre még a tél első hónapjában is van lehetőség, és megéri – állítják az epidemiológusok. Ezen kívül próbáljuk meg erősíteni az immunrendszerünket, figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre, és a személyes higiénére, azaz táplálkozzunk egészségesen, és rendszeresen mossunk kezet.

forrás: www.hazipatika.com