fbpx

Bár a teljes kiőrlésű kenyér több szempontból is jobb választás lehet a fehér lisztből készült változatnál, a legújabb kutatás szerint utóbbi nem mindenkinél okoz kiugró vércukorszint-ingadozást.

Az utóbbi években a táplálkozási tanácsadók igyekeztek a fehér kenyérről a teljes kiőrlésű változat felé terelni a fogyasztókat. A fehér kenyér ellen felhozott leggyakoribb érv, hogy jórészt teljesen feldolgozott szénhidrátból áll. Ez gyorsan felhasználható energiához juttatja a szervezetünket, viszont nagyon hamar újra éhesek leszünk, és további táplálékokat fogunk kívánni. Többet eszünk emiatt a kelleténél, ami elhízáshoz vezethet, ez pedig számos komoly betegség – cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – kialakulásának a veszélyét növeli. Egy közelmúltban végzett kutatás szerint azonban a fehér lisztből készült pékáruk mégsem mindenkinek okozhatnak gondot.

Nem mindenkinél okoz gondot a fehér kenyér
A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet a fehér, illetve a lassú kelesztésű, kovászos kenyér. Mint kiderült, a fehér kenyér vércukorszintre gyakorolt hatása egyénenként változó eredményt mutatott, egyes embereknél a glikémiás válasz távolról sem volt olyan kiugró. Az izraeli Weizmann Institute of Science szerint a kísérlet igazolta a korábbi feltevésüket, amely szerint ugyanaz az étel más-más mértékben emeli meg az emberek vércukorszintjét. Akiknél a fehér kenyér fogyasztásakor kiugró értéket mértek, valóban javasolt elkerülniük, egyesek azonban egészségesen reagálnak a fehér lisztre. Ennek szellemében a diéták általános utasításai sem lehetnek mindenki számára ugyanolyan hasznosak.

A bélben található mikrobióta (vagyis az ott élő összes mikroorganizmus) összetételére vezetik vissza a kutatók, hogy miként reagál a szervezetünk a kenyérre. A mikroorganizmusok arányainak ismeretében személyre szabott táplálkozási tanácsadással lehetne összeállítani az adott egyén számára leghasznosabb étrendet – vélekednek a szakértők. Hozzáteszik ugyanakkor: a legtöbb ember számára továbbra is a teljes kiőrlésű gabonát ajánlják, ezek rendszeres fogyasztása ugyanis csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Nagyobb arányban tartalmaznak ugyanis olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek a fehér kenyérben nem találhatóak meg.

forrás: www.hazipatika.com