fbpx

A létfontosságú (esszenciális) zsírok növelik az energiatermelődést, az oxidációs és anyagcsere arányt, erősítik az állóképességet, mely főként a sportolók, idős és túlsúlyos emberek számára nagyon fontos.

A megfelelő, kiegyensúlyozott zsírsav-bevitel megnöveli a sportolók teljesítményét és állóképességét, gyorsabban felgyógyulnak a betegségekből, mert a létfontosságú zsírsavak segítenek a szervezet anyagcseréjében. A zsírsavak az állatok állóképességének és gyógyulásának javításában is nagy szerepet játszanak.

Agyi funkciók
Az agy fejlődéséhez és működéséhez is nagy szükség van a esszenciális zsírsavakra. Szervezetünk zsírban leggazdagabb szerve az agy, tömegének felét létfontosságú zsírsavak alkotják. Nem is olyan sértő, ha az embert “hájfejűnek” titulálják, hiszen az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya az agyban 1:1.

Az agyfejlődés és működés három fő területén használhatók terápiaként a zsírsavak: segítenek a tanulási problémák, diszlexia (olvasási nehézség), hiperaktivitás leküzdésében, a bűnözési hajlam csökkentésében és az elmebetegségek kezelésében. Állatkísérletekkel igazolták, hogy zsírsavszegény táplálékkal etetett patkányok kölykei tartós tanulási hibákkal születnek. Lovak, kutyák és macskák esetében a hiperaktivitás jól javítható a zsírsavbevitel megnövelésével, illetve kiegyensúlyozásával.

Gyermekek esetében kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű zsírsavat tartalmazó olajok adagolása segít a diszlexia, szétszórt figyelem, hiperaktivitás és más tanulási problémák leküzdésében.

A megfelelő étkezés megóvja az agyat attól, hogy az alacsonyabb kérgi funkciók kerekedjenek felül. Az elmebetegségek kezelésében a zsírsavak alkalmazása ígéretes eredményeket mutat. A zsírsavak javítják a kedélyállapotot, enyhítik a depressziós tüneteket.

A bőr
Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet játszanak a bőr, a haj és a körmök felépítésében. Védőréteget képeznek bőrünkön, ezáltal megóvják a kiszáradástól, amely több betegség forrása lehet, például a gyulladásoké. A zsírsavak védő szerepének tulajdonítható a székrekedés és az ehhez társuló toxikus állapot elkerülése is.

Egy felnőtt napi zsírsavszükséglete általában két evőkanál magas zsírsavtartalmú olaj, de az egyéntől függ a mennyiség hatásossága. Ez a zsírsavmennyiség segít az ekcémás, aknés pszoriázisos bőrbetegségek gyógyulásában, napozáskor pedig elkerülhető a leégés.

Az esszenciális zsírsavak alkalmasak méregtelenítésre is. Az olajban oldódó méreganyagok a verejték útján távoznak a szervezetből, de a verejtékezés során olajok is távoznak, amelyeket pótolni kell, hogy megóvjuk a bőrt a kiszáradástól. A száraz bőr a létfontosságú zsírsav hiányára utal. Télen nagyobb szükségünk van zsírsavakra, mint nyáron, ez a magyarázata annak, hogy ősszel sok embernek szárazzá válik a bőre. Így jelzi a szervezet, hogy több zsírsavra van szüksége.

Szervezetünk biológiai bölcsességére utal, hogy száraz bőrrel élhetünk, de “száraz” májjal vagy aggyal nem. Az agy és a máj az a két szerv, amely minden más szervet megelőzve jut esszenciális zsírsavakhoz a táplálékból, s csak miután minden szerv ki van elégítve, akkor jut zsírsavhoz a bőr.

Mikor és mennyi zsírsavat tartalmazó olajat fogyasszunk?
Ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztjuk, megeshet, hogy túl aktívak leszünk, és nem fogunk tudni aludni, tehát legjobb, ha lefekvés előtt néhány órával vesszük be az adagot. 

Ha egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztunk, mint amennyit a májunk fel tud dolgozni, telítettnek, nehéznek érezzük gyomrunkat, émelyegni fogunk. Vannak, akiknél allergiás reakciót válthat ki az olaj, ezért ők emésztést elősegítő enzimekkel együtt szedjék. Az olaj-allergia nagyon ritka, még allergiára különösen hajlamos egyéneknél is. A megfelelő olajok még segíthetnek is az allergiás tünetek enyhítésében.

A szervezet egyéb funkciói
A zsírsavak jótékony hatása az emésztőrendszerben is megfigyelhető. Segítségükkel megelőzhető a nyombélfekély és az ételallergia, csökkentik az étvágyat, a cigaretta-, alkohol- és drogfüggőséget. A zsírsavak elengedhetetlenül szükségesek a belső szervek: máj, vesék, hasnyálmirigy és más belső elválasztású mirigyek működéséhez. A spermatermelődés és a női hormonális ciklus szempontjából is fontos szerepük van, akárcsak a koleszterin vér útján történő szállításában. Az omega-3 zsírsavak mellékhatások nélkül csökkentik a triglicerideket. Nem tévedés: egyes zsírok csökkentik a vér zsírtartalmát!

Szervezetünk prosztaglandin-termelésre is felhasználja az esszenciális zsírsavakat. A prosztaglandinok hormonszerű anyagok, amelyek csökkentik a vérlemezkék tapadását, ezáltal csökkentik az artériák elzáródását, megelőzik a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulását. Csökkentik a magas vérnyomást, a gyulladások kialakulását, segítik a fölös vízmennyiség kiválasztását.

A létfontosságú zsírsavak megelőzik a DNS károsodását. Az omega-3 zsírsavak antioxidáns tulajdonságúak olajban oldódó közegben, akárcsak a C vitamin vízben oldódó közegben. Az antioxidáns anyagok kémiailag aktívak, szinte “feláldozzák” magukat azokkal az anyagokkal szemben, amelyek károsítanák sejtjeinket. Immunrendszerünk a zsírsavakból “oxigénbombákat” gyárt, hogy elpusztítsa a betolakodó idegen anyagokat.

Az esszenciális zsírsavak kiválóak a gombás fertőzések kezelésében, de gátolják a rákos sejtek képződését is. Részt vesznek az ásványi anyagok szállításában és az anyagcserében, főként a fehérjék anyagcseréjében. 

Összefoglalva: az esszenciális zsírsavak a szervezet minden egyes sejtjének működéséhez elengedhetetlenül szükségesek, nélkülük a szervezet egyetlen sejtje, szövete vagy szerve nem működne tökéletesen. Hiányuk számtalan betegség forrása lehet: omega-6 zsírsavhiány esetén ekcémaszerű bőrelváltozások, hajhullás, a máj elzsírosodása, viselkedésbeli változások figyelhetők meg. A vesék rosszul működnek, nagyfokú vízvesztés történik a bőrön keresztül, a mirigyek kiszáradnak, megnő a fertőzésveszély, nehezebben gyógyulnak a sebek, szárazzá válik a bőr, a haj, a szem, megnőhet a koleszterinszint. Omega-6 hiány esetén növekedésbeli visszamaradás következhet be, szívritmuszavar léphet fel, ízületi problémák jelentkezhetnek, a férfiaknál sterilitást, nők esetében vetélést okozhat. Az omega-3 zsírsav hiánya szintén okozhat növekedésbeli elmaradást, viselkedészavart, gyengeséget, tanulási problémákat, a mozgáskoordináció romlását, végtagzsibbadást.

Az olajok összetevői
Az egyes magvakban (dió, mogyoró, mandula) és finomítatlan olajokban megtalálható, olajban oldódó alkotóelemek figyelmet érdemelnek. Ezek menynyisége igen csekély, de hasznuk annál nagyobb. Csak a feldolgozatlan, finomítatlan olajokban és magvakban fordulnak elő, a boltokban kapható finomított olajokban nem. Ezen összetevők haszna egészségünk szempontjából igen nagy: csökkentik a koleszterinszintet, javítják a szív és az érrendszer működését, az emésztést, elősegítik a hasnyálmirigy enzimeinek termelődését, javítják a máj és az epehólyag működését, növelik az epe termelődését, antioxidáns anyagokként működnek, megvédik az esszenciális zsírsavakat az oxidációtól, gyulladáscsökkentő hatásuk van, védik a szemet és javítják az agy és az idegrendszer működését.

Ezek az alkotóelemek az olajok pusztán két százalékát teszik ki. Számtalan növényben előfordulnak, például az extra zöld olívaolajban, de tanulmányozásuk még kezdeti állapotban van.

Milyen az ideális egyensúly?
A hagyományos ételekben a kalória 15-20 %-a származik zsírokból. Az eszkimók tápláléka főként bálnazsír, így kalóriaszükségletük 60 %-át zsírokkal fedezik. A bálnazsír lévén finomítatlan zsír, rendkívül gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, ezért az eszkimóknál ritka a szívinfarktus, az agyvérzés, a rák illetve a cukorbetegség. A finomítási eljárások tökéletesedésével sajnos elpusztítják az olajok hasznos alkotóelemeit.

A kutatók szerint az omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális aránya 1:4. Omega-3 zsírsavat főleg a lenolajban találhatunk, a napraforgó és szezámolajban főként omega-6 zsírsav található, de jó a rizs-, búza- és zabcsírából származó olaj is. (Természetesen finomítatlan formában!) Az olajok e mellett közepes láncú trigliceridekben (főleg a kókuszolaj), lecitinben és A illetve E vitaminban is bővelkednek.

Legfontosabb tehát, hogy elkerüljük a túl alacsony és túl magas zsírtartalmú ételeket. A létfontosságú zsírsavak megfelelő aránya az étrendünkben szervezetünk megfelelő működését biztosítja, de ne feledkezzünk meg az ásványi anyagokról, vitaminokról, aminosavakról sem, mert ezek hiányában az esszenciális zsírsavak nem tudják kifejteni jótékony hatásukat.