fbpx

A középkorú emberekben számos homonális változás indul meg, amelyek hozzájárulhatnak a ráncok kialakulásához, a zsírtöbblet lerakódásához és az öregedés egyéb jeleinek kialakulásához. Néhány természetes módszer azonban segíthet lassítani ezeket a folyamatokat!

Növekedési hormon
Ha megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben, az segíti az izomépítést, és akadályozza a zsírfelesleg kialakulását. A legjobb természetes módszerek a növekedési hormon megfelelő szintjének megőrzéséhez a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, az egészséges táplálkozás, illetve a rendszeres testedzés.

Ösztrogén
Az ösztrogénszintet segít egyensúlyban tartani az egészséges zsiradékokat tartalmazó ételek, mint az avokádó, a diófélék, a különféle magvajak, magtejek, illetve az olívaolaj fogyasztása is. Ha túl sok az ösztrogén a szervezetben, akkor migrénünk, reprodukciós problémáink lehetnek, ha túl kevés, akkor pedig csökken a bőr rugalmassága, és a csontok szilárdsága.

Kortizol
Ha stresszelünk, a test extra kortizolt termel, a hosszú távú kortizoltöbblet pedig krónikus gyulladások kialakulását okozhatja a szervezetben, aminek sejtkárosító hatása van. A meditáció, jóga segíthet a stressz levezetésében, illetve a B-vitaminban gazdag ételek fogyasztása, illetve szükség esetén a B-vitaminos táplálékkiegészítők fogyasztása is.

Progeszteron
A kiegyensúlyozatlan progeszteronszint energiavesztéshez, kimerültséghez, állandó álmossághoz vezet. A C-vitamin, a cink, a magnézium és az E-vitamin is serkentik a progeszterontermelődést, az ezeket tartalmazó ételekből érdemes bőven fogyasztani.

Tesztoszteron
Az alacsony tesztoszteronszint különösen a férfiak esetében okozhat gondokat, például korai öregedést, hízást, izomvesztést és libidócsökkenést. Sok fehérje fogyasztásával és megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelével tarthatjuk egyensúlyban a szintjét.

forrás: www.hazipatika.com