fbpx

Az év őszi, téli és kora tavaszi időszakának legtöbb embert érintő problémája a közönséges megfázás, más néven nátha. A betegség kezdeti tünetei a torokfájás, esetlegesen fejfájás és általános rossz közérzet, későbbiekben pedig orrfolyás, orrdugulás, száraz- vagy produktív köhögés.

Köhögés: produktív vagy száraz?
A száraz köhögés, amint az elnevezés is mutatja, köpetürítéssel nem jár. A légutak kiszáradása és gyulladása készteti a beteget köhögésre. Ezzel szemben a produktív köhögés esetében a túlzott nyáktermelődés irritálja a légutakat, köhögés során köpetürítés előfordulhat. Látható tehát, hogy két merőben más problémáról van szó, így terápiájuk is eltérő.
Produktív köhögés estén elsődleges célunk a nyák távozásának elősegítése, a bakteriális felülfertőződés megakadályozása, ilyenkor köhögéscsillapító szerek alkalmazása ellenjavallt. A köptetés egyik leghatékonyabb és legkellemesebb módszere a nyákoldó hatású illóolajok használata. Hatásukat a légutakban a híg nyák termelésének serkentésén keresztül, ez által pedig a sűrű nyák felhígításával érik el.

A kakukkfű
Talán az egyik legismertebb, a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos köptető hatású növényeink az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó spanyol kakukkfű (Thymus serpyllum) és a kerti kakukkfű (Thymus vulgaris). A növényeket illóolaj-tartalmuk miatt hosszú idők óta alkalmazzák.

A kakukkfű gyógyászati felhasználása azonban az évszázadok alatt igencsak átalakult. Kezdetben a fáraók balzsamozásának egyik kelléke volt, majd az ókori görögök májbetegségek és bélgörcsök enyhítésére, valamint az emésztés serkentésére használták Napjainkban azonban jellemzően más javallatokkal kerül felhasználásra. A kakukkfű-illóolaj antibakteriális hatásának köszönhetően (melyet főként a timol nevű komponensnek tulajdoníthatunk) a növény teája külsőleg sebek kezelésére, belsőleg felső légúti fertőzések kezelésére alkalmazható. A nyákoldó, köptető hatás elérésére belsőlegesen alkalmazhatunk teát, vagy kakukkfű tinktúrát tartalmazó készítményeket. Ezen felül a növényből készült illóolaj inhalálása, vagy a hát és mellkas kakukkfű illóolajos kenőcsökkel történő bekenése is enyhülést hozhat.

Eukaliptusz illóolaj
Az eukaliptusz (Eucalyptus globulus) illóolaját többen anélkül használjuk – különböző mellkas-bedörzsölők és hasonló készítmények révén –, hogy talán nem is tudatosul bennünk, az pedig, hogy ilyen elterjedt ennek az illóolajnak a használata, talán nem is véletlen.
Egy, az Alternative Medicine Review nevű lapban megjelent tanulmány szerint az eukaliptuszolaj egyik fő összetevője, a cineol antimikrobiális hatást fejt ki, és adott esetben segíthet a bizonyos betegséget okozó baktériumok elleni küzdelemben. Emellett csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat, valamint az influenza, megfázás okozta izomfeszültséget is enyhítheti.
Az eukaliptusz illóolaját ugyan többféleképpen is használják hagyományosan, a legismertebbek mégis a mellkas bedörzsölésére használatos készítmények.

Rozmaring illóolaj
A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszer, amely egyúttal hasznos gyógynövény is, és a köhögést ugyancsak a benne található cineol miatt enyhítheti. A cineol nemcsak a gyulladás csökkentésében, de egyúttal a váladék felszakadásában is segíthet.

És még sokan mások
A köptető illóolaj-tartalmú növények közt megemlítendő még a borsosmenta (Mentha x piperita), a fenyő (Pinus sylvestris), az ánizs (Pimpinella anisum) és az édeskömény (Foeniculum vulgare). Fontos megjegyezni, hogy bizonyos illóolajak (pl. fenyő) belsőleges alkalmazása nem ajánlatos erős nyálkahártya- és gyomor-bélrendszeri izgató hatásuk miatt. Kiemelendő mindemellett, hogy a menta és eukaliptusz illóolajok kisgyermekek kezelésére ellenjavalltak.

forrás: http://gyogynovenylap.hu , eloben.hu