fbpx

A magnéziumhiány egyáltalán nem ritka állapot: jó néhány étel is ital, vagy akár a stressz is csökkentheti a magnézium szintjét a szervezetben. Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk magunkon, akkor esélyes, hogy nekünk is jól jönne egy kis pótlás.

Izomrángás- és görcsök magnéziumhiány miatt
A magnézium hiánya merevvé teszi az izomszöveteket, ami görcsöket okozhat – ha gyakran ébredünk például éjjel arra, hogy a lábunk, vádlink fájdalmasan begörcsöl, akkor nagy valószínűséggel magnéziumhiányunk van.

Szorongás és depresszió
Számos kutatás igazolta, hogy a magnéziumhiány rossz hatással van a kedélyre és a mentális egészségre. Ha a fokozott stressz és idegkimerültség jeleit tapasztaljuk magunkon, könnyen dühbe gurulunk és nehezen nyugszunk meg, akkor nem árthat egy kis magnéziumpótlás. 

Hormonproblémák a magnéziumhiány mögött
A női szervezetben minél magasabb az ösztrogén és a progeszteron szintje, annál alacsonyabb a magnéziumé – nem véletlen, hogy kismamáknál nagyon gyakoriak a lábgörcsök.  A menstruációs görcsök is visszavezethetők a magnéziumhiányra – mivel a csokoládéban sok a magnézium, létezik egy olyan teória, hogy éppen ezért kívánják a nők a csokit jobban menzesz előtt és közben.

Alvásgondokat is okozhat a magnéziumhiány
Magnéziumra van szükség ahhoz, hogy az agyban lévő, pihenésért és nyugalmi állapotért felelős GABA receptorok működjenek. Emellett a magnéziumhiánnyal járó tünetek, mint a görcs és a szorongás is minden esetben rontják az alvásés a pihenés minőségét, így álmatlanság esetén is érdemes magnéziumot szedni.

Energiahiány
A magnéziumhiány már sejtszinten energiavesztéshez vezet, így az egész szervezetünk könnyebben kimerül, mi pedig folyamatosan gyengének, fáradtnak és elesettnek érezhetjük magunkat, a nap teendőink pedig jóval megterhelőbbnek a szokásosnál.