fbpx

A tavaszi időjárás nagyon csalóka, hiszen az egyik nap hét ágra süt a nap, másnap pedigismét fel kell vennünk a nagykabátot, annyira hideg van. Az illóolajok ilyenkor issegítségünkre lehetnek, így megfázás és köhögés esetén is jó szolgálatot tehetnek.

Tavasszal az időjárás hirtelen váltakozik, a nátha, a baktérium- vagy vírusfertőzés kiváltotta köhögés, allergia gyakori, de a dohányzás, a porbelégzés, a gyógyszer mellékhatás vagy asztma is okozhat kellemetlen tüneteket. A gyógynövényekből nyert illóolajok, mint például az ánizs, a kámfor, az eukaliptusz, az édeskömény, a borsmenta, a kakukkfű, a fenyő hűsítenek, megkönnyítik a légzést, és segítenek abban, hogy távozzon a hörgőkből a letapadt váladék.

Az aromaterápiával foglalkozók úgy vélik, hogy egyes illóolajokkal hatásosan kezelhetőek a bakteriális eredetű-, vagy vírusfertőzések, égések, magas vérnyomás, légzési nehézségek, álmatlanság, depresszió és sok egyéb betegség, de természetesen minden esetben fontos a szakemberek útmutatása.

Hasznos és hatékony illóolajokat megfázásra
A teafaolaj vírusellenes hatásáról ismert és nagyon eredményes a légúti problémák orvoslásában, ezen kívül a gombaellenes és az antimikrobiális hatása is kiemelkedő. Az eukaliptusz-olaj szintén antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. Csökkenti a gyulladást, nagyon hatékony köhögés esetén és még a láz csökkentésében is segítségünkre lehet.

A borsmenta-illóolaj segít ellazítani a hörgők izmait, ezen kívül lázcsökkentő hatású, megkönnyíti a légzést és köhögés esetén is be lehet vetni.

A kamillaolaj is könnyíti a légzést, -enyhíti a megfázás tüneteit, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású. A rozmaring-illóolaj is nagyon hatásos lehet megfázás esetén, hiszen csökkenti a gyulladást és még fájdalmat is csillapít.

A kakukkfű-illóolaj olyan aktív vegyületeket tartalmaz, amelyek antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal is rendelkeznek. Ez az illóolaj azért is nagyon hasznos, mert segít a pihenésben, támogatja a pihentető mély alvást. Betegség idején legjobb, amit tehetünk, ha minél többet alszunk és pihenünk.

A fahéjillóolajra is számíthatunk, hiszen eredményesen pusztítja el azokat a baktériumokat, amelyek a légzőszervi betegségeket okozzák. A fahéjolaj azért is annyira hasznos megfázás esetén, mert nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns polifenolokat.

A levendula-illóolaj is elsősorban a pihenésben segít. Nyugtató hatása kiemelkedő, illetve eredményesen csökkenti a szervezetben a stresszhormonok szintjét.

A szantálfa-illóolaj szintén nyugtató hatásokkal rendelkezik, míg a bergamott illóolaja a kortizolszintet csökkenti eredményesen. (A kortizol a mellékvese legfontosabb hormonja, egy úgynevezett anti-stresszhormon, ami akkor termelődik, ha tartósan stresszes helyzetben vagyunk, szorongunk.)

Megfázás ellen is ajánlott a vitaminpótlás
A nemzetközi és hazai ajánlások szerint naponta minimum 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk. Ez azonban csak az a mennyiség, ami éppen elég tápanyagot biztosít szervezetünknek, tehát ideális esetben akár többet, 600-800 grammot érdemes enni. Fontos továbbá, hogy fogyasztásunk egyharmad része gyümölcsből, kétharmada pedig zöldségfélékből származzon. Jó tudni, hogy a napi ajánlott mennyiségbe nem számít bele hazánk kedvenc zöldsége, a burgonya. Ez – magas keményítőtartalma miatt – legfeljebb minden második nap kerüljön csak az asztalra a dietetikusok javaslata szerint. Kutatások is bizonyítják, hogy minél több zöldséget-gyümölcsöt eszünk, annál inkább csökkentjük a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.

forrás: www.gyogyhir.hu