fbpx

A stressznek kulcsfontosságú szerepe lehet hajunk őszülésében. A szakértők már régóta tudják, hogy a stressz és az őszülés között van kapcsolat, a Harvard Egyetem kutatása azonban még alaposabban megvizsgálta ezt az összefüggést. A kezdeti vizsgálatok során a kortizol nevű stresszhormont figyelték meg, amelyet ijedtség,félelem és feszültség nyomán termel az emberi szervezet. Ez egy fontos testi funkció, ám a tartósan megemelkedett kortizolszint számos betegség kialakulásának kockázatát fokozhatja.

Nem a kortizol áll a háttérben
Végül kiderült, hogy nem a kortizol, hanem leginkább a szimpatikus idegrendszer van hatással az őszülésre. Az ide tartozó idegek testszerte megtalálhatók, többi között a hajhagymák belsejében is. Stresszreakció esetén az idegek olyan anyagokat – például norepinefrint – bocsátanak ki, amelyek idő előtt aktiválják a pigmenttermelő sejteket, így a haj “tartalék” festékanyagai kifogynak. Az eredmények a kutatókat is meglepték. “Néhány nap alatt eltűntek a pigmenttermelő sejtek. Ha pedig eltűnnek, a pigmenteket nem lehet regenerálni, a károsodás végleges” – magyarázta Ya Chien Hsu, a tanulmány vezető szerzője.

Sokszor azonban nem a stressz az egyetlen – és nem is a legfőbb – oka az őszülésnek. Legtöbbször egyszerűen a genetika áll a háttérben. Az őszülést a hajhagymákban található melanociták, vagyis pigmentsejtek elvesztése okozza. Ez a természetes öregedési folyamat része, és jelen pillanatban nem létezik olyan kezelés, amely visszaállíthatná ezeket a sejteket, illetve melanin nevű festékanyag termelését. Tehát főként a genetikai tényezők határozzák meg, hogy ki mikor kezd őszülni, és orvosilag semmit sem lehet tenni annak érdekében, hogy ezt megakadályozzuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a környezeti tényezők – például a stressz – ne játszhatnának szerepet a folyamatban.

További rizikófaktorok
A dohányzás például a korai őszülés egyik ismert rizikófaktora. Ha tehát leszokunk, máris sokat tettünk azért, hogy kicsivel később kezdjenek megjelenni az ezüst színű hajszálak. Az őszülést gyorsíthatja még a fehérje, a B-12 vitamin, a réz és a vas hiánya, valamint az oxidatív stressz is. Szakértők szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás, a B-vitaminos táplálékkiegészítők szedése és az erős napfény kerülése is segíthet abban, hogy kicsivel később kezdjünk őszülni.