fbpx

Mit tegyünk, ha nyitvatartási időn túl vásárolnánk valamilyen gyógyszert? Az OGYÉI összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat. Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy hétvégén, ünnepnapon, éjjel vagy kora hajnalban, azaz nyitvatartási időn kívül kell beszereznünk valamilyen gyógyszert, vagy kizárólag gyógyszertárban kapható egyéb készítményt.

Az OGYÉI honlapján naprakész keresővel segíti a felhasználókat, hogy az ilyen vészhelyzetek esetén könnyen megtalálják a legközelebbi ügyeletes, készenléti szolgálatot ellátó vagy 0–24 órás nyitva tartású gyógyszertárat.

Hogyan működik egy ügyeletes gyógyszertár?

Az ügyeletes gyógyszertárak csupán abban különböznek az egyéb közforgalmú, illetve fiókgyógyszertáraktól, hogy ezek nyitvatartási idejükön túl is biztosítanak ellátást. Az egyéb általános gyógyszerforgalmazási szabályok érvényesek ügyeleti időben is. Jóllehet, a gyógyszertárakban dolgozó szakemberek minden esetben arra törekednek, hogy részletes felvilágosítással, információkkal segítség a felhasználókat, figyelembe kell venni, hogy az ügyeletet ellátó patikákban nem minden esetben tudunk bemenni az ügyféltérbe, hanem egy erre a célra kialakított ablakon keresztül történik a receptetek beadása és a gyógyszerek kiadása, átvétele.

Milyen díjazással működnek az ügyeletes gyógyszertárak?

Fontos tudni, hogy az ügyeletes gyógyszertár az ügyeleti szolgálat alatt a gyógyszerek és egyéb gyógyászati termékek kiadásáért ügyeleti díjat számít fel. Ennek mértéke a kiadott termékek mennyiségétől, illetve a tételek számától függetlenül, esetenként legfeljebb 300 forint lehet. Ez az összeg nem tartalmazza a szolgáltatást terhelő forgalmi adót, azaz a fizetendő bruttó összeg 381 forint lehet maximálisan.

Abban az esetben mentesülünk az ügyeleti díj fizetése alól, ha olyan orvosi vényt váltunk be, amelyet az orvos az ügyeleti/készenléti szolgálat megkezdésének napján, illetve annak időtartama alatt állított ki, és ezen a sürgősségre utaló („cito”, „statim” vagy „periculum in mora”) jelzést tüntette fel.

Mi a különbség az ügyeleti és a készenléti gyógyszertár között?

A készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárak, hasonlósan az ügyeleti gyógyszertárakhoz, nyitvatartási időn túl, illetve munkaszüneti napokon úgynevezett készenléti formában biztosítják a folyamatos gyógyszerellátást. Ennek során a készenléti gyógyszertáraknak és az ott dolgozó gyógyszerésznek legfeljebb 30 percen belül a beteg rendelkezésére kell állniuk. Ennek érdekében a készenlétet ellátó gyógyszerész elérhetőségét jól látható és olvasható módon fel kell feltüntetni a gyógyszertár bejáratánál. Érdemes készülni arra, hogy sok esetben a gyógyszertár és a készenlétet biztosító gyógyszerész telefonszáma nem azonos. Készenléti gyógyszertárakkal jellemzően kisebb településeken találkozhatunk, a városokban szinte minden esetben találunk ügyeletes gyógyszertárat.

Hogyan találjuk meg a legközelebbi ügyeletes patikát?

A szabályozás szerint az összes gyógyszertár betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon fel kell tüntetni a legközelebbi, folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti/készenléti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Ezen kívül mára általánosan használt eszköze az ügyeletes gyógyszertár felkutatásának az internet. Számos oldalt találhatunk, amely tartalmaz ilyen listákat, illetve a legnagyobb internetes keresőoldalak is készítenek ilyen gyűjtéseket, ugyanakkor folyamatosan frissülő, hivatalos ügyeleti gyógyszertárlista csak az OGYÉI weblapján keresztül érhető el, az alábbi linkre kattintva.