fbpx

Az izzadás kulcsszerepet játszik szervezetünk hőháztartásában, előfordul azonban, hogy valaki a szükséges jóval több vizet párologtat el. Lássuk, mi segíthet kezelni a kellemetlen állapotot.

“Tévhit, hogy szervezetünk az izzadással méregtelenít, ez a vese és a máj feladata. A verejtékmirigyek a szervezet megfelelő maghőmérsékeltének szabályozásában segítenek. Ha nem izzadnánk, életveszélyes állapotba kerülnénk, hiszen a verejték képződésével vizet párologtatunk, ami hűti a szervezetet” – idézi a Semmelweis Egyetem honlapja dr. Brunner Alexandrát, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosát. A cikk szerint az izzadság 99 százalékban víz, míg a fennmaradó 1 százalékot só, fehérje és szénhidrát alkotja. Számos tényező befolyásolja, hogy ki mennyit izzad, a többi között beleértve az életkort, nemet, évszakot, táplálkozást, illetve a fizikai aktivitást egyaránt. A nyári hőségben akár tíz liter folyadékot is veszíthet így szervezetünk sportolás közben, míg egy kevésbé aktív téli napon alig fél litert.

“A verejtékezés kóros formájában, fokozott izzadás (más néven hiperhidrózis) esetén a normális hőháztartás fenntartásához szükséges mennyiségű izzadás akár négyszeresét-ötszörösét is párologtatja az érintett beteg” – mutatott rá a bőrgyógyász. Kifejtette, a népesség mintegy 1-5 százalékánál fordul elő úgynevezett elsődleges hiperhidrózis, amikor a probléma hátterében nem mutatható ki egyéb betegség vagy gyógyszermellékhatás. Jelentkezhet akár gyermekkorban is már, általában tenyéri és talpi izzadással. Valamelyest később, többnyire a pubertáskorban alakul ki a hiperhidrózis másik formája, amely fokozott hónalji izzadással jár.

A túlzott izzadás további bőrbetegségekre hajlamosíthat, így ekcémára, gombás és bakteriális felülfertőződésre egyaránt. Ennek oka, hogy a nedves bőrön könnyebben kialakulnak ezek az elváltozások. Dr. Brunner Alexandra elmondta, a hiperhidrózis terápiájában többféle kezelési lehetőség is elérhető. A patikában kapható alumínium-klorid-tartalmú készítmények a verejtékmirigyek kivezetőcsöveit zárják el, miután felvisszük a bőrre. Érdemes ezeket este, száraz bőrre használni. Emellett például botoxkezeléssel is lehet a verejtékmirigyek működését blokkolni. Az eljárás ki felületre korlátozódik, ennél fogva nem okoz zavart a szervezet hőháztartásában, viszont hatékonyan csökkenti a kóris mértékű izzadást.