fbpx

Ha csak egy apró vágásról van szó, a legtöbben még könnyen elboldogulnak a seb ellátásával. Ám, ha annál nagyobb sérülést kell kezelni, sokan elbizonytalanodnak, mert ugyan eszükbe jut egy-két házi praktika, ám nincsenek meggyőződve róla, hogy valóban hasznosak-e. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hiedelmeket, és azt is megmutatjuk, melyik használ, és mit felejtsünk el.

Tévhit: alkohollal vagy hidrogén-peroxiddal is lehet fertőtleníteni

A WebMD összeállítása szerint még mindig nagyon széles körben elterjed tévhit, hogy a hidrogén-peroxid vagy az alkohol alkalmas a sebek tisztítására. Pedig valójában mindkettő károsíthatja a szöveteket és késleltetheti a gyógyulást. A legjobb, ha olyan nem jódos sebfertőtlenítőt használunk, ami egyrészt elpusztítja a kórokozókat, másrészt segíti a sebgyógyulást. Ha ilyen azonban épp nincs kéznél, akkor se nyúljunk az alkoholhoz, helyette használjunk inkább enyhe szappant és folyóvizet a seb megtisztítására. Ha azonban a seb mély vagy nagy kiterjedésű, a vérzés pedig negyedóra után sem áll el, forduljunk szakemberhez.

Tény: ha nedvesen tarjuk gyorsabban gyógyul

Bár ezt sokan nem is tudják, a sebek nedvesen tartása elősegíti a gyógyulást és megakadályozza, hogy a kötszerek, ragtapaszok beleragadjanak a sebbe. Ez különösen akkor fontos, ha nagy kiterjedésű sebről, horzsolásról van szó. Ilyenkor is elengedhetetlen a seb alapos tisztítása, azt követően pedig célszerű egy vékony réteg antibiotikumos kenőcsöt felvinni, ami elősegítheti a gyógyulást és a fertőzések kialakulását.

Tévhit: fedetlenül kell hagyni a sebet

Sokan hiszik, hogy ha fedetlenül hagyják a sebet, akkor az a levegőn gyorsabban gyógyul. Ezzel ellentétben azonban a szakemberek a kötések mellett teszik le a voksukat, mivel azok megakadályozzák, hogy a sebet kidörzsölje a ruha, piszok, vagy baktériumok kerüljenek bele. Mindez a gyors gyógyuláshoz is fontos, hiszen a folyton irritált vagy elfertőződött seb sokkal lassabban gyógyul. Ráadásul a sebtapasz abban is segíthet, hogy például a vágásoknál összetartsa a sebszéleket. Ez azonban csak akkor teljesül, ha nem a seb hosszanti irányába helyezzük fel a tapaszt, hanem keresztbe, lehetőleg úgy, hogy jóval túlnyúljon a sebszéleken.

Tény: lassan kell eltávolítani a sebtapaszt

Bár sokan hiszik, hogy a sebtapaszt a lehető leggyorsabban kell letépni, mert úgy kevésbé fáj, ez bizony magában hordozza a seb feltépésének a kockázatát. A szakemberek ezért mindig azt tanácsolják, lassan és finoman távolítsuk el a ragtapaszt a sebről, s ha úgy érezzük, hogy beleragadt a varba, akkor áztassuk langyos vízbe, így puhítva fel a sebet, ami által könnyebben eltávolíthatjuk a kötést. Ha azért szoktuk gyorsan letépni, hogy minél kevésbé húzza a tapasz a seb körüli szőrt, akkor is inkább a lassú módszert használjuk, külön figyelmet fordítva a szőr növésének irányára, s azzal megegyezően húzzuk le a ragtapaszt.

Tévhit: a vaj jó az égési sérülésre

Sokan még mindig vaj vagy jég után kapnak, ha megégetik magukat. Ez azonban rossz ötlet, az ugyanis további károkat okozhat. Helyette az érintett területet folyó hideg víz alá kell tartani, az sokkal hatékonyabban enyhíti a fájdalmat. A hűtést és tisztítást követően pedig steril gézlappal fedjük be és kötözzük a sebet, ami megvédi a területet. Kötözzük lazán, hogy a géz ne ragadjon bele az égett, felhólyagosodott bőrbe.