fbpx

Az arcápolás hagyományosan “női dolognak” számít, pedig a férfiaknál ugyanolyan fontos. Ma már egyre kevésbé számít “piperkőcnek”, aki odafigyel, a gyártók pedig számukra is széles termékpalettát kínálnak.

Be kell ugranom a boltba venni egy hialuronsavas krémért, mert nagyon száraz az arcbőröm – ez a mondat pár napja hangzott el egy bevásárlóközpontban egy ápolt ötvenes férfi szájából. Régebben az arcápolás női foglalatosságnak számított, ma már azonban a növekvő igényeket követve egyre több termék kapható, melyeket kifejezetten férfiaknak fejlesztettek ki.

A férfiak bőre ugyanis némileg eltér a nőkétől: valamivel vastagabb és általában olajosabb is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nekik nem kell odafigyelniük – legfeljebb kicsit másképp.

Borotválkozás – rendkívüli figyelem kell
Az arcápolás a férfiak esetében is rendkívül fontos, hiszen az ő bőrük ugyanúgy kiszárad, ugyanúgy veszít a rugalmasságából, ugyanúgy eltömődnek a pólusok, sőt, a borotválkozás miatt az érzékeny bőrűeknek különleges odafigyelésre és ápolásra van szükségük. 

Ahhoz, hogy a borotválkozás után ne pirosodjon ki a bőr és ne jelenjenek meg apró bőrhibák, alaposan be kell nedvesíteni a felületet, hogy a borosta szálai megpuhuljanak. Nagyon fontos a higiénia: csak tiszta borotvával és ápoló borotvahabbal vagy borotva géllel érdemes dolgozni. Ezekből már számtalan típus elérhető.

Borotválkozás után mindenképpen ajánlatos arcszesz vagy after shave használata, de már kímélő arcbalzsam is létezik. Ezek fertőtlenítik és tisztítják a bőrt, ráadásul kellemes illatot is biztosítanak. Nem szabad azonban túlzásokba esni: ahogy egy túlzottan beparfümözött hölgy illata is kellemetlen lehet másoknak, úgy a túl sok after shave sem szerencsés.

Arcradírozás és hidratálás – nem csak nőknek
férfiak arcbőre bizony ugyanúgy szennyeződik, mint a nőké, a pórusok ugyanúgy megtelhetnek. Ahhoz, hogy a bőr megtisztuljon, megújuljon, a legjobb út az arcradírozás. Erre a műveletre is léteznek már kifejezetten férfiaknak kifejlesztett termékek. Fontos, hogy az arcradírt körkörös mozdulatokkal vigyék fel az arcra, a szem környékét kihagyva. Ezután alaposan, bő vízzel le kell öblíteni. Fontos, hogy ne kapkodjuk el a mozdulatsort, mert annak bőrirritáció lehet a vége.

Arcradírozás, vagy egy egyszerű zuhanyzás után érdemes hidratáló krémet használni, amely ápolja a bőrt és megvédi a kiszáradástól. A férfiaknak is meg kell találniuk a saját bőrtípusuknak megfelelő termékeket, hiszen egy száraz bőrt más típusú krémmel tanácsos ápolni, mint az érzékeny, vagy a normál arcbőrt.

Napvédelem
nap káros hatásai szintén nem tesztnek különbséget a nemek között. Nyári időszakban ezért a minél magasabb faktorú napkrém vagy naptej használata ugyanúgy ajánlott. Az arcot külön is lehet védeni, hiszen számos arcra való hidratáló krém tartalmaz fényvédőt, amely véd a káros sugaraktól.