fbpx

Ne azért adjunk a gyermekünknek halolajat, mert “okosabb” lesz tőle, mint ahogy néhány hirdetés állítja, hanem mert egészséges. Még jobb, ha halat eszünk. Szakgyógyszerésszel a vitaminkészítmények, étrend-kiegészítők hasznáról beszélgettünk.

Egy kiegyensúlyozottan táplálkozó, egészséges ember pusztán az étrendjéből képes fedezni azokat a vitaminokat, amelyek kulcsfontosságúak azimmunrendszermegfelelő működéséhez. Noha bizonyos élethelyzetekben, például a betegség utáni lábadozás időszakában vagy kemény fizikai munka során a szervezetnek szüksége van az extra támogatásra, feltöltődésre, egy egészségesen étkező, átlagos életet élő felnőttnek felesleges vitaminkészítményeket és étrend-kiegészítőket szednie. Utóbbi helyett inkább arra kellene törekedni, hogy egészségesebben táplálkozzunk – mondta lapunknak Csupor Dezső szakgyógyszerész, akit a vitaminkészítmények hasznáról és alkalmazásukról is kérdeztünk.

HáziPatika.com: Mennyi idő alatt szívódnak fel a vitaminkészítmények?

Csupor Dezső: A legtöbb vitamin viszonylag gyorsan felszívódik és kiürül a vérből, ezért az a legjobb, ha több részre elosztva vesszük be a napi adagot. Bármelyik napszakban be lehet őket venni, de éhgyomorra jobban felszívódnak. Általánosságban el lehet mondani, hogy a cseppek és oldatok szívódnak fel legjobban, a tabletták, kapszulák kevésbé vagy lassabban. Például D-vitamin esetében a vitamint növényi olajban oldva tartalmazó zselatinkapszulák vagy olajos cseppek esetén a felszívódás biztosan gyors és hatékony.

HáziPatika.com: Vannak kivételek? Olyanok, amelyek nehezen szívódnak fel?

Cs. D.: Valamennyi vitaminkészítménynek jó a felszívódása. Az ásványi anyagok közül a vasnál merülhet fel, hogy bizonyos készítmények formájában nem annyira jó a felszívódása. A vasat leghatékonyabban a húsokból tudjuk hasznosítani. Ha növényből vagy étrend-kiegészítőként fogyasztjuk, kevésbé szívódik fel jól.

HáziPatika.com: Mely vitaminok ütik egymás hatását, ha egyáltalán van ilyen?

Cs. D.: Vitaminoknál nincs ilyen. Az ásványi anyagoknál van ilyen hatás. Például a kalcium és magnézium némileg gátolja egymás felszívódását.

HáziPatika.com: Mely vitaminokat érdemes együtt szedni?

Cs. D.: Mindent lehet mindennel szedni. Ez inkább kényelmi szempont. A multivitaminok azért népszerűek, mert az ember “letudja” őket reggel, és ez nagyjából rendben is van így. Aki egészségesen táplálkozik, és nem vitaminhiányos, annak az étrendje teljes egészében fedezi a vitaminszükségletét. Az egyedüli kivétel a D-vitamin, mert azt nem tudjuk csak étkezéssel bevinni.

HáziPatika.com: Érdemes olyan vitaminkészítményt választani, amelyből napi egyet kell bevenni?

Cs. D.: Ez is inkább kényelmi kérdés. A lényeg, hogy a vitamin szintje minél állandóbb legyen a vérben. Ez elérhető úgy, hogy olyan készítményt vásárolunk, amelyből napi több tablettát kell bevenni a napi szükséglet biztosítására. Ha viszont valaki sietős, elfoglalt életet él, és néha elfelejti bevenni a vitaminokat, akkor annak jobban megéri a drágább, nyújtott leadású készítmény. Ezekből elég naponta egyet bevenni. Az elmondottak valamennyi vízben oldódó vitaminra igazak. A nyújtott hatás előállítása többe kerül, mint maga a hatóanyag. Azaz a leves néha többe kerül, mint a hús.

HáziPatika.com: Hiányállapot esetén mennyire segít az extra vitaminpótlás?

Cs. D.: Nagyon sokat segít, ezért ajánlott is a szedésük. A gyártók az ajánlott napi vitaminmennyiséget egy átlagos életet élő, egészséges felnőtt ember számára állapítják meg. Például ez a C-vitamin esetében napi 80 milligramm. Ugyanakkor betegség utáni lábadozás vagy betegség miatti egyoldalú táplálkozás, tartósan nehéz fizikai munka, illetve kemény sportolás esetén ez felmehet akár 1-2 ezer milligrammra is.

HáziPatika.com: Túl lehet adagolni a vitaminkészítményeket?

Cs. D.: A vízben oldódó vitaminokat szinte lehetetlen túladagolni. A szükséges feletti mennyiség a vizelettel távozik. De például C-vitaminnál a napi 2 ezer milligramm feletti mennyiség jelentősen fokozza a vesekő kialakulásának kockázatát. A zsírban oldódó vitaminokat elvileg túl lehet adagolni, de a gyakorlatban nagyon extrém körülmények tartós fennállása kell ehhez, aminek nagyon kicsi a valószínűsége. Ezzel együtt az USA-ban évente több száz ember kerül kórházba a D-vitamin túladagolása miatt.

HáziPatika.com: Milyen tünetei vannak a D-vitamin-túladagolásnak?

Cs. D.: Nincs speciális, csak erre jellemző tünete. Általános rosszulléttel, emésztési-, illetve központi idegrendszeri panaszokkal járhat.

HáziPatika.com: Napozással túl lehet adagolni a D-vitamint?

Cs. D.: A D-vitamin-termelés önszabályozó. Ha valaki extrém sokat napozik, akkor sem tudja túladagolni. Ha viszont az extrém napozás mellé, extrém adagokban szed tartósan D-vitamint, akkor már túladagolhatja.

HáziPatika.com: Igaz, hogy a magyar lakosság 80-90 százaléka D-vitamin-hiányos?

Cs. D.: Igen, ez igaz. Ezért nagyon ajánlott a D-vitamint tartalmazó készítmények fogyasztása. Például bizonyos szív-, és érrendszeri, illetve daganatos betegségek kockázatát csökkenteni lehet, ha elkerüljük a D-vitamin-hiányt.

HáziPatika.com: Mi a helyzet a B-vitamin készítményekkel, az “agy vitaminjával”?

Cs. D.: A B-vitaminokat általában komplex formában szokták adni. Bizonyos enzimek működését serkentik, támogatják a központi idegrendszerben. B-vitaminhiány ritkán alakul ki, mert az étkezéssel fedezhető a szükséges mennyiség egy egészséges ember számára. Speciális élethelyzetekben, bizonyos betegségek esetén viszont nagyon fontos a pótlás.

HáziPatika.com: A különféle gyógynövényes készítmények helyettesíthetik-e, kiválthatják-e a vitaminkészítményeket?

Cs. D.: A legjobb az, ha nem a gyógynövények váltják ki, hanem a táplálékunk, amelyeknek a növények is részei. Ha naponta többször eszünk zöldséget, gyümölcsöt, biztosan nem lesz hiányunk vitaminokból.

HáziPatika.com: Bizonyos gyógynövényeknek magasabb a vitamintartalma, mint az élelmiszereknek. Nem járnánk jobban, ha inkább gyógynövényekből fedeznénk a vitaminszükségletet?

Cs. D.: Természetesen vannak olyan gyógynövények, amelyekben magas a vitamintartalom, például ilyen a csipkebogyó. De az nem életszerű, hogy naponta együnk csipkebogyót. Viszont az igen, hogy naponta együnk almát vagy narancsot.

HáziPatika.com: Mi a véleménye a reklámokban néha csodaszernek beállított étrend-kiegészítőkről? 

Cs. D.: Én annak a híve vagyok, hogy az étkezésünk legyen egészséges, ugyanakkor a marketingorientált termékmegjelenéseknek is van valóságalapja. A halolajban például omega-3 zsírsav van, amit fontos fogyasztani. De ne azért adjunk a gyermekünknek halolajat, mert “okosabb” lesz tőle, mint ahogy néhány hirdetés állítja, hanem mert egészséges. Még jobb, ha halat eszünk: heti egy halas ebéd vagy vacsora bőven fedezi az omega-3 szükségletünket.

HáziPatika.com: Ha több étrend-kiegészítőt eszünk, attól nem leszünk egészségesebbek?

Cs. D.: Nem. A vitaminoknak van egy szükséges mennyisége, ami felett felesleges fogyasztani őket, mert a szervezet úgysem tudja hasznosítani. Az autó sem megy gyorsabban, ha egy ötven literes benzintankba hatvan litert töltünk.