fbpx

A fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) nedves területeket kedvelő, bíbor, rózsaszín vagy fehér virágú, évelő növény. A gyógyászatban elsősorban a gyökerét hasznosítják. Korábban a levelét is fogyasztották teaként, sőt étkezési céllal is, azonban a teljes növénnyel kapcsolatban érvényes, hogy szájon át történő alkalmazása veszélyes. A fekete nadálytőhöz hasonló célokra és hasonló módon alkalmazzák egy kerti hibridjének (Symphytum × uplandicum Nyman) kivonatait is.

A nadálytövet a gyógyászatban zúzódások, csonttörések kezelésére használták, erre utal a növény egyik népies neve is (forrasztófű). Már az ókorban is alkalmazták hasonló céllal: a csatákban szerzett sérüléseket, töréseket a nadálytő gyökeréből készült masszával kenték be a seb védelme és a gyógyulás gyorsítása céljából. Napjainkban hátfájás, ízületi fájdalom, húzódások és zúzódások kezelésre alkalmazzák.

A fekete nadálytőnek állatkísérletekben fájdalomcsillapító, valamint gyulladás- és ödémacsökkentő hatását dokumentálták. Bár klinikai hatásosságát kísérletesen alátámasztották, hatóanyagai és hatásának pontos módja nem ismertek. Rozmaringsav- és allantointartalmának feltehetően szerepe lehet a gyulladáscsökkentő hatás létrejöttében, azonban az ízületi fájdalmak mérséklésben feltehetőleg más, még nem azonosított anyagok is szerepet játszanak. A növény hepatotoxikus pirrolizidin vázas alkaloidokat tartalmaz, amelyek májvéna-elzáródást okozhatnak, hosszú távon pedig rákkeltő hatásúak. Ezek a vegyületek ép bőrön át rosszul szívódnak fel, de biztonságossági okokból a gyógyszerekben és a gyógytermékekben az alkaloidok mennyiségét az Európai Gyógyszerügynökség maximálja; kozmetikumok esetén jelenleg nincsenek ilyen határértékek.

A fekete nadálytő hatásosságát klinikai vizsgálatokban tanulmányozták. Placebokontrollos, kettős vak vizsgálatokban a nadálytőkrém a placebónál hatásosabban enyhítette a hátfájást, valamint az ízületi és izomfájdalmat ízületi gyulladás és rándulások esetén. Több vizsgálatban a húzódásokkal kapcsolatos panaszok mérséklésében hatékonysága megegyezett a diklofenakot tartalmazó krémével. Zúzódások, véraláfutások gyógyulásának elősegítésére, valamint teniszkönyök és ínhüvelygyulladás esetén a fájdalom enyhítésére is sikeresen alkalmazták.

A fekete nadálytő nagymúltú, hazánkban is honos gyógynövény, amelynek kivonata gyógyszerkészítmények hatóanyagaként is forgalomban van. Gyökerének hatásossága klinikailag is jól alátámasztott, és elsősorban ízületi fájdalmak enyhítésében és tompa sérülések kezelésében rendelkezik nagy terápiás jelentőséggel.