fbpx

A WHO háttérintézménye által publikált Rákellenes Kódex az életmóddal együtt járó kockázatok elkerülésére hívja fel a figyelmet, és szűrővizsgálatokon való részvételre buzdít. 

Az IARC az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rák megelőzésére szakosodott intézménye. Az Európai Rákellenes Kódexet az Európai Unió egyetértésével és támogatásával publikálták. A rák kialakulásának kockázatát csökkentő listát a tudomány mai állásának megfelelően állították össze. Az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsok megtartásával az évek, vagy akár évtizedek múlva fenyegető rák kialakulásának kockázata csökkenthető, a szűrővizsgálatok pozitív hatása pedig ennél korábban is jelentkezhet.

A Rákmegelőzés 12 pontja:

1.        Ne dohányozz!

2.        Otthonodat, munkahelyed tedd „dohányzásmentes övezetté”!

3.        Óvakodj az elhízástól!

4.        Iktasd be napirendedbe a szabadidős mozgást!

5.        Egyél minden nap friss gyümölcsöt, zöldséget! Tartózkodj a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól!

6.        Tarts mértéket az alkoholos italok fogyasztásában!

7.        Kerüld a túlzott napozást, a leégést, a szoláriumot!

8.        Tartsd be a munkavédelmi szabályokat! Ismerd és kerüld a rákot okozó anyagokat!

9.        Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák előfordulását. A nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.

10.    Igényeld 7. osztályos leánygyermeked számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást!

11.    Fogadd el a meghívást, és vegyél részt szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!

12.    50 éves kor felett ajánlatos évente részt venni általános orvosi vizsgálaton!

A tanácsok megfogadásával a rákbetegségek harmada megelőzhető, a már kialakult megbetegedések felében teljes gyógyulás érhető el!