fbpx

Műanyag szívószál és fültisztító pálcika – ezeknek a műanyag termékeknek a forgalomba hozatalát július 1-től megtiltják itthon, és van még néhány termék, amely hasonló sorsra jut jövő hónaptól. A rendelet megszegőire büntetés vár.

A kedd este megjelent kormányrendelet szerint a jövő hónaptól tilos lesz bizonyos egyszer használatos műanyag termékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékekforgalomba hozatala – írja a hvg.hu.

Mire vonatkozik a rendelet, és mire nem?
Olyan műanyag termékek kerülnek tiltólistára, mint a fültisztító pálcika, az evőeszközök (villa, kés, kanál, evőpálcika), a tányér, a szívószál, az italkeverő pálcika, a léggömbökhöz (kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat) rögzítendő és azokat tartó pálca (beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet), az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, italtároló (beleértve a kupakját és a fedelét is), és azon könnyű műanyag hordtasak, amelynek falvastagsága 15 mikron és a feletti (a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével).

A kormányrendelet nem vonatkozik a következő termékekre: a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint egyes speciális gyógyászati célra szánt folyékony élelmiszerek tárolására használt italpohár és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó EU-irányelv hatálya alá tartozó szívószálak és pálcikák.