fbpx

A hasi zsírpárnáktól nemcsak nehéz megszabadulni, de a felhalmozódásuk komoly egészségügyi kockázatot is jelent. Ha szeretnénk megelőzni a hasi hízást, akkor érdemes óvatosan bánnunk az alábbi ételekkel és italokkal.

Magas cukortartalmú ételek

Az üdítőitalok és a boltokban kapható édességek többsége tele van finomított cukorral és/vagy fruktózzal. A legtöbb bolti lekvárban például az édesítőszerek aránya 60 százalék fölötti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint napi 50 gramm cukornál többet nem szabadna bevinni – már egy üveg kólában is több van ennél.

Gyorsételek

Biztosan sokakban felmerült már a kérdés, hogy egy hamburgerben vagy hot dogban mi lehet olyan egészségtelen, ha tulajdonképpen csak húsból és kenyérből áll. A táplálkozási szakértők szerint az arányokkal van a baj, mivel túl sok bennük a zsír, viszont zöldséget csak elenyésző mennyiségben tartalmaznak. Normál esetben a zöldségek a bennük lévő vitaminoknak és antioxidánsoknak köszönhetően segítik az emésztést, csakhogy gyorséttermi ételekben messze nincs belőlük annyi, hogy a zsírtartalmat kiegyensúlyozzák.

Transzzsírokat tartalmazó ételek

A transzzsírokat kiáltották ki a zsírfelhalmozódás egyik fő kiváltó okaként. A kekszek, ropogtatnivalók pedig általában nagy mennyiségben tartalmaznak belőlük, és magas fruktóztartalmú kukoricaszirup is van bennük. Szintén rengeteg transzzsír van a fagyasztott pizzákban, a mélyhűtött tésztákban, a péksüteményekben és a kávétejszínekben is.

Fehér rizs és liszt

A fehér rizs, a fehér lisztből készült tészta és a fehér kenyér a leggyakrabban fogyasztott forrásai a finomított, vagyis a gyorsan felszívódó szénhidrátoknak. Több tanulmány is bizonyítja, hogy ezek fogyasztása növeli a zsigeri zsírpárnák kialakulásának kockázatát. Érdemes inkább teljes kiőrlésű kenyeret és tésztát, valamint barna rizst fogyasztani – ezeknek ugyanis magasabb a rosttartalma, ezért a bennük lévő szénhidrát lassabban szívódik fel.

Reggelizőpehely és müzli

A reggelizőpelyheket és a különféle bolti müzliket sokan egészségesnek hiszik – pedig valójában tele vannak zsírral és finomított cukorral. Ezért ezeket pont annyira egészségtelen rendszeresen fogyasztani, mint a fehér kenyeret. Ha mégis ilyen terméket vásárolunk, lehetőleg cukormenteset válasszunk, de a legjobb az, ha házilag készítünk granolát – olajos magvakkal és aszalt gyümölcsökkel isteni.