fbpx

A hidegebb hónapokban jellemzően sokkal több forró teát fogyasztunk, mint az év többi részében. Nem mindegy azonban, hogyan készítjük el ezeket az italokat. Sokan azt gondolják, a teát nem lehet elrontani, hiszen csak le kell önteni a felforralt vízzel, és kész is. Ahogy azonban arra az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer is felhívta a figyelmet közelmúltbeli Facebook-posztjában: minden teafajtát másféle hőfokú vízzel a legjobb elkészíteni.

Ezért számít olyan sokat a hőfok
A német ÖkoTest cikkére hivatkozva azt írják, bizonyos teafajták rosszul viselik a túl magas hőmérsékletet. A zöld és a fehér tea például a nagyon forró víz hatására elveszíti kellemes aromáit és keserűvé válik. Ezeket a teafajtákat tehát 70-80 Celsius-fokos vízzel ajánlott leönteni.

Ezzel szemben a gyógy- és gyümölcsteák elkészítéséhez mindig forrásban lévő, 100 Celsius-fokos vizet kell használni. Az ilyen teakeverékeket ugyanis – az illóolajok és aromák megőrzése miatt – többnyire nem hőkezelik, emiatt könnyen tartalmazhatnak penészgombákat és baktériumokat.

Az sem mindegy, meddig áztatjuk a teát
Fontos továbbá, hogy a gyümölcs- és gyógyteákat a fogyasztás előtt legalább 5, de inkább 8-10 percig hagyjuk állni a rájuk öntött vízben – ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a kórokozók biztosan elpusztuljanak. „Túl sokáig sem célszerű ugyanakkor áztatni őket, mert bár a csírák a forrásban lévő víztől megsemmisülnek, a szintén jelen lévő spórák a meleg vízben idővel kicsírázhatnak” – figyelmeztetett a Rizikometer.