fbpx

A nőket és a fiatalabbakat jobban megviselték a pandémia alatti korlátozott utazási lehetőségek. A magyarok kétharmada szerint az utazás és a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához. Már évi 1-2 utazás elegendő lenne ahhoz, hogy feltöltekezhessünk – derült ki egy vezető, utazási technológiai cég reprezentatív felméréséből. Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább azt vallja, hogy az utazás pozitív hatással van a jóllétre. A nyolc általánost végzettek 85 százaléka, a szakmunkások 88 százaléka vallja, hogy ha nyaralhat, akkor jobban érzi magát. Az érettségizettek körében 10-ből 9-en, míg a diplomások közül majdnem mindenki úgy gondolja, hogy az utazás hozzájárulhat a jólléthez.

A nőket és a fiatalabbakat jobban megviselték a korlátozott utazási lehetőségek
Majdnem minden második magyar úgy gondolja, hogy romlott a mentális egészsége a világjárvány idején a korlátozott utazási lehetőségek miatt. Az okok közt leginkább az érzelmi instabilitást, változó hangulatot (31százalék), valamint a szorongást és a depressziót (22 százalék) jelölték meg, de akadtak olyanok is, akiknél unalmat (14 százalék) vagy magányt (8 százalék) váltottak ki az utazás lehetősége nélküli hosszú hónapok.

A nők inkább tapasztalták a lezárások miatt mentális egészségük romlását: míg körükben a válaszadók 52 százaléka, addig a férfiak 46 százaléka érzi úgy, hogy az utazás hiánya negatívan hatott a jóllétükre.

Jelentősek a különbségek a generációk között ezen a téren; a fiatalabbakat jobban megviselte az, hogy nem utazhattak. Míg a Z generáció tagjai közül 10-ből 6-an úgy érzik, hogy romlott a mentális egészségük, addig az Y generáció kicsit több, mint fele, az X generáció 44 százaléka vélekedik így, a Baby boomerek körében pedig a legalacsonyabb ez az arány: 10-ből mindössze 3 fő tapasztalt a mentális egészségében negatív változást a korlátozott utazási lehetőségek miatt.

Az X generáció tagjai igénylik a legtöbb utazást
Minden 20. ember elegendőnek tartja azt, ha kétévente utazhat, míg 12 százaléknak az ennél ritkább utazás is elegendő. A magyarok döntő többsége viszont legalább 1, de inkább több utazást tart ideálisnak. A legtöbb magyar évi egy vakációval tud feltöltődni. A válaszadók több mint negyedének évi két utazásra van szüksége mindehhez. 8 százalék évi legalább 3 út mellett érzi úgy, hogy ki tud kapcsolódni, míg 9 százaléknak még ennél is többre van szüksége.

Eltérő vakációkedvvel rendelkeznek a különböző generációk tagjai. Az X generációsok jólléte igényli a leggyakoribb utazást. E generáció 88 százalékának évente legalább egy nyaralásra van szüksége a feltöltődéshez. Kiemelkedő, hogy a generáció minden második tagja évi legalább 2 utazással, sőt, 10-ből 1 fő évi 4 vagy több utazással elégedett igazán.

A második legnagyobb utazási kedvvel a Z generáció tagjai bírnak. A fiatal felnőttek 82 százaléka évi legalább egy vakáció mellett érzi úgy, hogy ki tud kapcsolódni. Minden 4. Z generációsnak évi 2 utazásra van szüksége, 18 százalékuk pedig évi 3 vagy több vakációt igényel.