fbpx

Bármennyire kényelmesnek tűnik is a hason alvás, a szakemberek szerint nem tesz jót nekünk.Bár a többség a hátán alszik – a News Medical szerint a felnőtteknek csak körülbelül 7 százaléka választja a hason alvást –, a megszokás nagy úr. Akik ahhoz szoktak hozzá, hogy a hasukon fekve pihenjenek, azok nehezen mondanának le erről, de a szakemberek szerint érdemes. Méghozzá, mert ez az alvópóz több testrészre is negatívan hat, ilyenek például a nyak, a vállak és a hát.

A Cleveland Clinic tanulmányában az áll, hogy aki hason alszik, az bizony ártalmas lehet a gerincre és az egész testre. A LadBible az alábbi mondatot idézi a tanulmányból: „Ez további terhelést jelent a hát alsó részére – és ez az a testrész, amelyet a legtöbben már amúgy is megterhelnek a mindennapi tevékenységeik során.”

És mivel egész éjjel egyik, vagy a másik oldalra fordítjuk a fejünket, nyakfájás is kialakulhat. A Newsweek pedig azt írja (egy orvost, Dr. Sarah Jane-t idézve), hogy a hason alvás a vállfájás kockázatával is járhat, mivel az ember természetes reakcióként megemeli közben picit a karját.

Aludjunk háton vagy oldalt? Az sem jó mindenkinek!
A szakértők egyetértenek abban, hogy az oldalt vagy háton alvás előnyösebb, de arra figyelmeztetnek, hogy a háton alvás nem jó választás azoknak, akik alvási apnoéban szenvednek vagy horkolnak.

Ha pedig az oldalunkon fekvést választanánk, az sem mindegy, melyik oldalt választjuk. A jobb oldalon alvás előnyösebb lehet a szívproblémákkal küzdőknek, mert ebben az alvópózban a szívünket nem zavarja meg semmi, míg alszunk. Az emésztési problémákkal küzdő emberek számára viszont a bal oldalon alvás előnyösebb, mivel ez nem gyakorol nyomást a gyomorra.

Hogyan szokhatunk le a hason alvásról?
Eleinte hasznos lehet néhány jól elhelyezett párna – ezek puha ütközőként szolgálnak, ha hasra akarunk fordulni éjszaka –, a test pedig idővel hozzászokik, hogy oldalt vagy háton fekve adja át magát a pihenésnek.