fbpx

A szorulás gyakori panasz az idősebb kor-osztályokban – nem élettani velejárója a múló éveknek, de a kevés testmozgás és a különféle betegségek erősíthetik a székrekedésre való hajlamot. Európai adatok szerint 65 év felett minden ötödik ember küzd krónikus székrekedéssel, sőt az idősotthonokban öt emberből négyet érint a probléma.

Aszékrekedés sok idős ember életét megkeseríti, rossz közérzetet, étvágytalanságot, fájdalmat, sőt akár súlyosabb tüneteket is okozva. Van, aki bagatellizálja, más szégyelli a székrekedést, pedig ha állandósul, muszáj a megoldással foglalkozni. Nemcsak a zavaró tünetek (puffadás, esetleges görcsök) miatt, hanem mert a jelek komoly betegségekre is utalhatnak – hívta fel a figyelmet korábban Dr. Berki Emília háziorvos. 

A székrekedést a legtöbb ember úgy határozza meg, hogy jellemzően kevés és kemény széklettel járó emésztési probléma. Pedig az orvosi értelemben vett székrekedés ennél egy kicsit bonyolultabb. Orvosi meghatározása: a heti háromszori alkalomnál ritkább, kemény, erőlködéssel járó székletürítés, melyet a nem teljes kiürülés érzése kísér. 

Az idült székrekedés mögött sok esetben valamiféle betegség áll, ilyenkor másodlagos székrekedésről beszélünk. Gyakran különböző gyógyszerek (egyes fájdalomcsillapítók, magas vérnyomás elleni szerek, vízhajtók, savkötők) mellékhatásaként alakul ki. 

A rostban gazdag táplálkozás segíti a megelőzést
A székrekedés esetében is könnyebb a megelőzés, mint a kialakult, esetleg már szövődményes betegség gyógyítása. Együnk rostban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt, zöldséget, étkezési korpát, teljes kiőrlésű gabonákat, aszalt szilvát és figyeljünk arra, hogy elég vizet, minimum 2 litert igyunk, és kezdjük a napot is egy pohár vízzel éhgyomorra. 

A normál széklet 75-80%-a víz. Ha kevesebb folyadékot iszunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, akkor kevesebb vizet is ürít, tehát nem csupán a vizelet mennyisége lesz kevesebb a normálisnál, hanem a széklet víztartalma is. Így a széklet besűrűsödik, megkeményedik a bélben, ezzel megnehezíti a székelést, és egyéb problémákat okozhat. Sportoljunk rendszeresen, ne feledkezzünk meg a pihenésről sem és kerüljük a stresszt!

forrás: www.gyogyhir.hu