fbpx

Az arctérképeket a hagyományos kínai és ajurvédikus gyógyászat fejlesztette ki, de a modern nyugati orvoslás kevés bizonyítékot talált arra, hogy az arcon megjelenő bőrrendellenességeknek közük lenne más szervek betegségéhez. De a hormonális változásokhoz, a túlzott faggyútermeléshez és mechanikai hatásokhoz annál inkább. Az arctérképen ez is követhető.

Valószínűleg nincs olyan ember, akinek egyáltalán ne lettek volna pattanásai. Ezek a bőrelváltozások akkor fejlődnek ki, amikor a pórusokat az elhalt bőrsejtek és a faggyú eltömítik. Ilyenkor jelennek meg a zárt comedók és a mitesszerek. Ha ezek begyulladnak, abban gyakran van szerepe a Propionibacterium acnes nevű baktériumtörzsnek, amelyek megjelenését a pattanásokra jellemző vörös dudorok jelzik. Az arc bizonyos területei azonban különböző okok miatt eltérő mértékben hajlamosak a pattanásokra – írja az MNT orvosi portál.

Hajvonal és halánték
A hajvonal és a halántékok körüli pattanások, és a homlok-pattanások gyakran bizonyos kozmetikai és fodrászati termékek használatának következtében jelennek meg. Vannak, akik csak pomádé pattanásnak nevezik ezeket, mert a zsíros, viaszos anyagok elzárhatják a pórusokat, ráadásul bármilyen bőrtípusú nőknél és férfiaknál. A pomádépattanás kifejezés onnan származik, hogy különösen a haj kisimítását, “belövését” segítő egyes termékek eltömődéssel veszélyeztetik  a pórusokat. Ezek elkerülésében a természetesebb termékek használata segíthet, illetve az is, ha e zsíros, olajos termékek nem érintkeznek az arcbőrrel.

Homlok, orr és áll
A faggyúmirigyek váladéka hidratálja és védi a bőrt. A túlzott faggyútermelés azonban pattanásokat okozhat. A homlokon az orron és az állon gyakrabban fordulhat elő pattanás, mint az arc más részein az erőteljesebb faggyútermelés miatt. Egy kutatás során 914 pattanásos ember vizsgálata alapján a kutatók összefüggést találtak a faggyútermelés, illetve a homlokot és az orrot lefedő T-zónában lévő pattanások mennyisége között. A pattanásokkal küzdő fiatalabb embereknél azonban több pattanás volt az arcot és az állat magában foglaló U-zónában, mint a T-zónában.

Orcák
Az arcon megjelenő pattanások az úgynevezett acne mechanica jelensége miatt alakulhatnak ki, azaz a bőr súrlódása vagy dörzsölése teremti meg a lehetőséget a bőrgyulladás számára. Ez a jelenség akkor fordulhat elő például, ha valaki túl sokat telefonál, és a készüléket az arcához tartja, vagy alvás közben sokat súrlódik a bőre a párnán. De olyan ruha is okozhat ilyen pattanásokat, amelynek a bőrhöz surlódó magas gallérja váltja ki az irritációt. A jelenség nem korlátozódik csak az arcra. Ez előfordulhat a test különböző területein, az adott ruházattól vagy aktivitástól függően. A sportolóknál ez egy meglehetősen gyakori probléma például a comb belső felületén. A súrlódás okának megszüntetése általában a pattanások javulását eredményezi.

Az állkapocs vonala
A tudósok egy része hajlamos az állkapocs körüli pattanásokat a hormoningadozásokhoz kapcsolni. Más kutatók azonban megkérdőjelezték vagy meg is cáfolták ezt az elképzelést. Azaz nincs bizonyíték arra, hogy például az állkapocs és az áll körüli pattanások pontosan megjósolják, ha egy személynek hormonális zavara van. A férfiaknál és a nőknél a mellékvesék egyaránt termelik a DHEA-S nevű hormont. Az egyik tanulmány szerint a felnőtt pattanásokkal küzdő nőkben enyhe vagy közepesen emelkedett ennek a hormonnak a szintje.

A kutatások azt is megállapították, hogy a pattanásokkal küzdő nők 39-85 százalékánál gyakoribbak a pattanás a menstruáció előtti napokban. Sok pattanással küzdő embernek azonban nincs hormonrendellenessége, ezért feltételezhető, hogy például a faggyúmirigyek fokozott hormonokkal szembeni érzékenysége lehet a magyarázat az aknés jelenségek felerősödésére.

Megelőzés
Naponta egyszer vagy kétszer, edzés vagy izzadás után érdemes óvatosan lemosni az arcot enyhe, nem koptató tisztítószerrel, például szappannal és langyos vízzel. Az arcbőrrel érintkezésbe kerülő bármely terméknek zsiradékmentesnek és nonkomedogénnek kell lennie a pattanások megelőzésében. Kerülni kell az arc gyakori megérintését, mivel a bőr dörzsölése is pattanásokat okozhat. Illetve a tiszta lepedővel és párnahuzattal történő alvás is fontos. A zsíros, olajos vagy viaszos hajápolószerek használata után az arctól érdemes a hajat távol tartani, illetve a bőr óvatos lemosása is csökkentheti a pattanásokat a hajvonal körül.

Az egészséges életmód fenntartása, beleértve a bőséges testmozgást, a megfelelő táplálkozást és a stressz minimalizálását, szintén segíthet megelőzni a pattanások kialakulását. Az alacsony glikémiás indexű (GI) ételek fogyasztása szintén hasznos a pattanások leküzdésében. A kutatások azt találták ugyanis, hogy az olyan országokban, ahol hagyományosan alacsony az étrend átlagos GI-je, az emberek nem számoltak be pattanásokról. Ezt erősítette meg egy kísérlet, amelyben 43 pattanással küzdő férfit állítottak át alacsony GI-s étkezésre, s 12 hét alatt sikerült jelentős mértékben csökkenteni a bőrproblémáikat. A tejfogyasztás és a pattanások között is lehet kapcsolat. Ennek oka, hogy a tejben sok lehet a szexhormon, vagy magas lehet a termék glikémiás terhelése.

Egy 22 embert vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a pattanások súlyossága fokozódik stresszes események, például a szexuális események során. Egy régebbi tanulmány pedig kimutatta, hogy a relaxációs és a stresszcsökkentő gyakorlatok javították a bőr állapotát, de a pattanások visszatértek, amikor a résztvevők abbahagyták e technikák alkalmazását.

forrás: www.hazipatika.com