fbpx

A strandolás, élményfürdőzés az egyik legkedveltebb nyári kikapcsolódás, de sajnos kellemetlen következményei is lehetnek. Ezt jelzi, hogy ebben az időszakban jóval többen keresik fel az orvost hüvelyfertőzés vagy hüvelygyulladás gyanújával.

Sokan nem tudják, hogy a víz klórozása nem pusztítja el a medence vizében az összes kórokozót, és a fürdő többi felületén (nedves padokon, medenceszéleken stb.) is szinte akadálytalanul szaporodhatnak a baktériumok, gombák és vírusok. Ilyenkor nagy a veszélye a gardnerella-, a candida-, a herpesz- vagy a nemi szervi szemölcsöt is okozó HPV-fertőzésnek, amelyek mind célzott kezelést igényelnek. A gyógykezelés rendszerint egyszerű, de szövődmények esetén akár lézeres műtétre is szükség lehet.

Mi az a bakteriális vaginózis?

A bakteriális vaginózis (Gardnerella vaginalis) az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés, amelyen minden harmadik nő átesik életében legalább egyszer. Tünetei a hüvelyi váladék szagának megváltozása (tipikusan „halszag”), fokozott folyás, a váladék színének és állagának átalakulása (általában szürke/fehér és hígabb), illetve égő érzés, fájdalom és/vagy viszketés.
A különböző tejsavbaktériumok, az úgynevezett lactobacillusok fontos feladata a hüvely savas környezetének megteremtése és fenntartása. Bizonyos tényezők hatására azonban csökkenhet a hüvelyben a tejsavbaktériumok száma, megváltozik a hüvelyflóra kémhatása, ez pedig utat nyithat a fertőzést okozó baktériumok felszaporodásának.

A hüvelyflóra egyensúlya felborulhat:
    • fogamzásgátló tabletta szedése esetén
    • az úszómedence vizében használt vegyszerek hatására
    • túlzásba vitt intimhigiénia következtében
    • hosszabb antibiotikumkúra esetén a nőknél akár 50%-kal is megnőhet a gombás fertőzés kialakulásának kockázata
    • érzelmi megterhelés, például stressz nyomán
    • cukorbetegség esetén
    • hormonális ingadozások következtében

​ Ismerjük fel a gombafertőzést is

A bakteriális vaginózis után a hüvelyfolyás leggyakoribb oka a gombás hüvelyfertőzés (candida): négyből három nőnél élete során legalább egyszer előfordul, és sokuknál visszatérő panaszokat okoz. A fertőzés – amit legtöbbször a candida gomba túlszaporodása okoz – felborítja a hüvely biológiai egyensúlyát, és sűrű, darabos, túrós állagú, sárga vagy fehér színű, szagtalan hüvelyfolyással, erős hüvelyviszketéssel, égő érzéssel, fájdalommal, vörösséggel jár.

Számos baktériumfajjal együtt a candida törzsbe tartozó gombák normál körülmények között is jelen vannak a hüvelyben; amíg a hüvely kémiai egyensúlyáért, a védelmet szolgáló savas közeg fenntartásáért felelős tejsavbaktériumok száma megfelelő, addig nincs is baj. Ám ha valamilyen okból felborul a biológiai egyensúly – amihez az uszoda túlklórozott vize is hozzájárulhat –, a Candida túlszaporodhat, és ettől már kialakulhat a hüvelygomba.

Tanácsok strandoláshoz

    • Vigyünk két fürdőruhát, egyet fürdésre, egyet napozásra; a vizes fürdőruhát lecserélve csökkenthetjük a hüvelyi egyensúly felbomlásának kockázatát.
    • Úszás/fürdőzés után ajánlott letusolni, megtörölközni, száraz ruhát felvenni.
    • Legyen nálunk két törölköző, egy a strandoláshoz, egy pedig, amit a fürdőzést követő zuhanyozásnál használunk.
    • A fertőzések megelőzésére a gyógyszertárakban kapható, lactobacillusokkal átitatott tampon vagy probiotikus hüvelykapszula is hatékony megoldás.

forrás: www.gyogyhir.hu