fbpx

Van, akit a hideg is kiráz, ha meglát egy már novemberben karácsonyi díszbe öltöztetett otthont, pedig a korai ünnepi dekoráció számos pozitív pszichológiai hatással jár.Vannak, akik ki nem állhatják, mások alig várják, hogy végre november legyen, és az utcák, üzletek szépen lassan karácsonyi díszbe boruljanak. A fanyalgók szerint túl korai egy hónappal (vagy akár csak néhány héttel) az ünnep előtt elővenni a csillogó díszeket, és nem értik, miért is van minderre szükség. A szakértők most megadják nekik a választ: a “túl korai” karácsonyi dekoráció boldogabbá teszi az embereket.

“Ebben a stresszes, rohanó világban az emberek szeretnek olyan dolgokhoz kapcsolódni, amelyek boldoggá teszik őket, a karácsonyi dekoráció pedig sokaknál örömteli gyermekkori emlékeket hoz vissza” – mondja Steve McKeown pszichológus. “A lakás korai kidekorálása izgalommal és várakozással tölti el az embereket.”

A karácsonyi dekoráció segítségével tehát közelebb kerülhetünk gyermeki énünkhöz, ráadásul pedig abban is segít, hogy barátokat szerezzünk. Egy adventi kopogtató vagy egy égősor az ablakban ugyanis azt üzenheti szomszédainknak, hogy barátságos, könnyen kapcsolatot teremtő emberek vagyunk.

“A karácsony keltette nosztalgia segít az embereknek kapcsolódni a múltjukhoz és jobban megérteni saját identitásuk. Ha már korábban előveszik a díszeket, könnyebben újraélhetik a gyermekkorukat. Ez néha keserédes érzésekkel jár. Lehet, hogy a karácsony olyan időket idéz az emlékezetükbe, amikor azóta már elhunyt szeretteik még mindig éltek, és visszajönnek a boldog pillanatok, amikor együtt ünnepeltek. A korai díszítés abban is segíthet, hogy erősebben kapcsolódjanak ezekhez a személyekhez” – véli Amy Morin pszichoterapeuta.