fbpx

2019-ben nagy népszerűségnek örvendtek a különböző húsalternatívák és szénhidrátszegény fogások. De vajon az újévben milyen élelmiszerek, táplálékkiegészítők kerülnek majd az egészségtudatosak kosarába?

Növényi proteinek
Ahogy egyre gyarapszik a vegán étrendet követők száma, úgy nő az igény a növényi alapú fehérjeforrásokra ­- már a sportolók és testépítők körében is. A szakértők előrejelzése szerint ezért a következő egy évben robbanás várható a növényi táplálékkiegészítők terén. Főleg a mungóbabbal, kendermaggal tökmaggal, avokádómaggal, dinnyemaggal és arany chloeralla algával kísérleteznek, mert ezek többfajta, jól hasznosuló aminosavat is tartalmaznak.

Hibrid húsok
A különböző alternatív húsok még népszerűbbek lesznek, és ha hinni lehet a jóslatoknak, egyre többen lesznek azok, akik ugyan teljesen nem mondanak le az állati eredetű táplálékokról, de azért nyitnak a növényi hozzávalók felé is. Ennek szellemében az élelmiszeripari cégek gyakran kevernek majd különböző növényeket a húskészítményeikhez – akár 25-30%-os arányban.

Agyserkentő élelmiszerek
Lassan, de biztosan öregszik a Föld lakossága, kitolódik az átlagéletkor. Ezzel pedig az egészséges étkezés terén a fizikai állapot megőrzése helyett egyre inkább az agyi képességek megtartására kerül a hangsúly. Népszerűek lesznek azok az élelmiszerek, amelyek úgynevezett nootróp (agy működését javító) anyagokat tartalmaznak. Ilyen például a lazac, kékáfonya, brokkoli, dió, tojás sárgája és a hínár.

Zöldségből készült lisztek
Egy amerikai portál felmérése szerint tavaly a legkeresettebb vegán étel, amit házhoz rendeltek, a karfiolpizza volt. A hagyományos lisztről ugyanis sokan szívesen lemondanak, de a lisztből készült ételekről már kevésbé. Ezért jövőre valószínűleg egyre több márka dob majd piacra különféle alternatívákat, például csicseriborsóból, cirokból, tigrismogyoróból készült lisztfélét.

CBD
A kannabidiol üstökösként robbant be az egészséges táplálkozás területére, és az előrejelzések alapján 2020-ban sem csökken majd a népszerűsége, sőt még jobban elterjed. Számítani lehet rá, hogy hamarosan jön a CBD-olajjal dúsított édesség, rágó, chips és kávé is.

Természetes cukrok
Azzal már szerencsére sokan tisztában vannak, hogy muszáj kordában tartani a naponta elfogyasztott cukor mennyiségét, és ezzel együtt lehetőleg kerülni kell a hozzáadott, finomított cukrokat. Az elmúlt években ezért nagyon népszerűek voltak a mesterséges édesítők, de a jelek szerint ez most csökken, és előtérbe kerülnek a természetben előforduló cukrok.  Az eritrit és xilit helyett különböző gyümölcsökből (például datolyából) kinyert sziruppal varázsoljuk majd édesebbé az ételeket.

A szénhidrátok visszatérése
2019 a keto diéta éve volt, de 2020-ban újra visszakerülnek a tányérra a szénhidrátok – legalábbis az egészségesebb, lassú felszívódásúak, mint például a vörös lencse, fekete bab és lila burgonya. A salátákat laktatóbbá tehetjük velük anélkül, hogy felesleges kalóriákat vinnénk be.

forrás: https://www.hazipatika.com