fbpx

A Q10-koenzim neve ismerősen csenghet a reklámokból, igazán kedvező hatásokat tulajdonítanak neki, de vajon mire jó valójában a Q10?

  1. A Q10-koenzim, más néven ubikinon, ubikinol vagy ubidekarenon az emberi szervezetben termelődő szerves vegyület, amely elsősorban a sejtek energiatermelésért felelős részében, a mitokondriumban található meg.
  2. Feladta az energiatermelés elősegítése, valamint szükséges a szervezet természetes antioxidáns rendszerének működéséhez.
  3. A Q10 elengedhetetlenül szükséges az élethez, de nem feltétlen kell kívülről bevinni.
  4. Bizonyos betegségek vagy megváltozott egészségügyi állapotok esetén (pl. szív-infarktus után), gyógyszerek szedésekor (pl. koleszterinszintcsökkentő sztatinok) és az életkor előrehaladtával is csökken a szervezetben képződő koenzim Q10 mennyisége.
  5. A Q10-pótlás mérsékelheti az öregedés egyes tüneteit. Bevitelével csökkenhet a fáradékonyság, az izomgyengeség és javul a szív munkája.
  6. A Q10-et számos élelmiszer is tartalmazza, mivel a vegyület a legtöbb eukarióta, azaz valódi sejtmaggal rendelkező élőlényben előfordul. Így tehát Q10-hez juthatunk húsok, halak vagy zöldségek (pl. spenót, brokkoli) fogyasztásával is, mivel zsírban oldódik, ezért a zsírtartalmú táplálékok segítik a felszívódását.
  7. Kedvező hatásai miatt azonban étrend-kiegészítőkben és gyógyszerként is forgalomba kerül, ilyen formában a dózisa napi 90-200 mg, amelyet érdemes étkezés közben bevenni a jobb felszívódás érdekében.
  8. Az emberi szervezetben a Q10 termelés akkor sem csökken, ha kívülről is viszünk be Q10-et.
  9. Bizonyítottan hatásos szívelégtelenség esetén.
  10. Nincs testsúlycsökkentő hatása.

A Q10-koenzim elsősorban sportolók és szív- és érrendszeri betegségben szenvedők körében népszerű. Lássuk milyen hatásait sikerült már igazolni a Q10-koenzimnek, és melyek azok, amelyeket egyelőre nem támasztják alá tudományos kutatások.

Szívelégtelenség és szívinfarktus
A Q10-koenzim fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelő- és anyagcserefolyamataiban. A Q10 javítja a szív pumpafunkcióját, fokozza a szívizom összehúzódások erejét, és elősegíti a megfelelő ingerületvezetést, amely elengedhetetlen a megfelelő szívritmushoz. Ezen hatásoknak köszönhetően a Q10 bevitel csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Számos klinikai vizsgálat és meta-analízis igazolja a Q10-koenzim hatásosságát a szívelégtelenség terápiájában, ezért a Q10 gyógyszerként alkalmazható a krónikus szívelégtelenség tüneteinek enyhítésére. Vizsgálatok során azonban hatástalannak bizonyult a magas vérnyomás és az angina kezelésére. Fizikai teljesítőképességet javító hatását csak szívelégtelenek esetén igazolták, egészséges embereknél nem.

Antioxidáns hatás
Számos kutatás, klinikai vizsgálat és az azokat értékelő, úgynevezett meta-analízis bizonyítja, hogy a Q10 erős antioxidáns hatással rendelkezik, hozzájárul a reaktív szabadgyökök semlegesítéséhez, védi a sejtek membránját, csökkenti az LDL-koleszterin oxidációját, így mérsékli az érelmeszesedés súlyosságát. Támogatja továbbá az immunsejtek működését és előnyösön kombinálható, a szintén antioxidáns hatású E-vitaminnal.

Cukorbetegség
A Q10-koenzimmel végzett kutatások alapján feltételezhető, hogy kedvező hatással van a cukorbetegek állapotára, alkalmazása során javulhat a cukorkontroll. Egy 2022 márciusában megjelent összefoglaló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Q10-koenzim 2-es típusú cukorbetegek körében csökkenti a vércukorszint hosszú távú szabályozását jelző glikált hemoglobin szintjét (hemoglobin A1c, HbA1c).

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
Több kutatás is biztató eredménnyel zárult, melyekben Q10-koenzimet PCOS-es betegek számára adagolták. A vegyület önállóan és E-vitaminnal kombinálva is számos kedvező hatást váltott ki a betegek szervezetében, elsősorban a cukorháztartásra volt kedvező hatással. Nyolc hetes alkalmazásuk mellett csökkent a betegek éhgyomri vércukor- és HbA1c- és tesztoszteron szintje.

Termékenység és nemzőképesség
A rendelkezésre álló eredmények alapján bár a Q10 más antioxidánsokhoz (pl. szelén, C-vitamin, karnitin) hasonlóan javítja a hímivarsejtek mozgékonyságát, számát, és fokozza az ondó mennyiségét az antioxidáns terápiában részesülő párok körében azonban nem nőtt jelentősen a terhességek száma a kezelést nem kapókéhoz képest. Klinikai vizsgálatok alapján ígéretes lehet az in vitro megtermékenyítés sikerének fokozására a kiegészítő Q10-koenzimbevitel, ezért a vegyület termékenységre és nemzőképességre gyakorolt hatását további vizsgálatokban lenne érdemes tanulmányozni ahhoz, hogy a meddőség kezelésének lehetőségeként felmerülhessen.

Migrén
Hat klinikai vizsgálat és 371 migrénben szenvedő résztvevő adatainak elemzésével azt a következtetést lehetett levonni, hogy a Q10-koenzim nem csökkenti a migrén súlyosságát, viszont alkalmazásával annak időtartama rövidebb lehet, és ritkábbá válhatnak a rohamok. A vegyület migrénterápiában és –megelőzésben való alkalmazhatósága azonban további vizsgálatokat igényel.

Daganatterápia
Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy 45-90 napig tartó napi 100 mg Q10-bevitel kedvező hatásokkal rendelkezik emlődaganatos betegek számára, a vegyület tumorterápiában való alkalmazhatósága azonban még nem kellőképpen alátámasztott, ezért csodás hatásokat ezen a téren ne várjunk a vegyülettől.

forrás: pirulakalauz.hu