fbpx

PATIKA NAP A CÉDRUSBAN

INGYENES SZŰRÉS, HŰSÉGKKÁRTYA, SAJÁT KÉSZÍTMÉNYE

Ötödik alkalom, hogy június 4.-e Országos Patika Nap, amikor a gyógyszerész szakma nyílt napon igyekszik felhívni a lakosság figyelmét, valamely életvezetéssel, életminőség javításával kapcsolatos területre. Idén az egészségmegőrzésre, a betegségek megelőzésére és a szűrővizsgálatok fontosságára helyezték a hangsúlyt a Cédrus patikában is, ahová ennek apropóján látogattunk el.

69_foto011

A Nagy Sándor József és Nyári Pál utca sarkán található családi ház front részén található Cédrus Patika, immár 17 éve szolgálja a környék lakóinak egészségét. A családi vállalkozásként üzemelő szolgáltató részben ma nyolcan foglalatoskodnak, három gyógyszerész és öt asszisztens igyekszik a betérőket kiszolgálni, reggel nyolc órától este fél kilencig, szombaton délig. Jancsa Tiborné gyógyszertárvezető rögvest meg is jegyzi: – A nyitva tartásunkat az első pillanattól kezdve úgy alakítottuk ki, hogy aki este tud elmenni a háziorvosához, az is a felírt receptjét kiválthassa még aznap, ne kelljen esetleg ügyeletet keresnie, s mint tapasztaltuk szombaton is sokan keresnek fel bennünket – ismerjük meg a döntés hátterét.

A patika tágas, világos, így a betérőt kellemes környezet fogadja. Az ajtótól balra színes érintőképernyős betegtájékoztatón informálódhat az érdeklődő számos kérdéskörben, a gyógyszerekhez, termékekhez és szolgáltatásokhoz kapcsolódóan.

Az előtérben kisasztal, amelyen e napon is, a vérnyomásmérő mellett koleszterin, vércukor és triglicerid-mérő várja az egészségükért felelősséget érző látogatókat. Június 4.-én – az V. Országos Patika Napon – a szűrővizsgálatok közül több ingyenes itt a Cédrusban is. A bárki által elvégeztethető szűrésekről a vezetőasszony a következőket tartotta fontosnak elmondani: – A gyógyszerészi gondozás egyik alapeleme, hogy különböző szűréseket el tudjunk végezni a patikában. Jelenleg a vérnyomás, a vércukor, a koleszterin, a triglicerid és a testzsír tömegarány mérésére vagyunk felkészülve. Ezek közül a vérnyomás és testzsírtömeg mérésért máskor sem kérünk pénzt, ma viszont ingyenes a koleszterin szint meghatározása is. Ezt egy szigorú protokoll alapján végezzük, amely előírja a műszereket csakúgy, mint a felhasználható tesztcsíkokat és magát az eljárás menetét is. Mindez a Diabétesz Társaság ajánlásával és ÁNTSZ engedéllyel végezhetjük. Amikor Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója meghirdette országos vércukormérő akcióját, mi az első száz patika között voltunk, akik vállalták ezt a szűrést. Ehhez be kellett szerezni a megfelelő eszközöket, szakmai felkészítésen kellett részt vennünk és nem utolsó sorban ÁNTSZ engedélyt kellett – derül ki, milyen követelményeknek kell megfelelni magához a méréshez is.

Megtudjuk, a patika nem orvosi rendelő: – Elég sokan élnek a szűrés lehetőségével, fiatalok és idősebbek egyaránt. Vannak, akik megelőzési céllal teszik ezt, míg akadnak, akik a gyógyszereik hatása mellett egyfajta kontrollra használják. Mi mérünk és szűrünk, de nem diagnosztizálunk, ez nagyon fontos különbség – hangsúlyozza vendéglátónk, majd hozzáteszi: – Ha kiugróan magas, vagy az átlagostól jelentősen eltérő értéket mérünk, akkor az érintettnek felhívjuk a figyelmét, keresse fel háziorvosát és vizsgáltassa meg magát. Persze arra is volt már példa, hogy valakinek magas értéket mértünk, majd a beszélgetés során kiderült: nem tartotta be a táplálkozásra vonatkozó előírásokat, ezt vagy tudatosan hanyagolta, vagy éppen azért, mert nem volt tisztában vele, hogy az adott betegség esetén mi a helyes étrend. Segítettünk neki. Ilyen felvilágosító munkát természetesen végzünk, de ez nem gyógyítás. Azonban a helyes életvezetésre, a tudatos egészségmegőrzésre a mindennapokban is nagy hangsúlyt fektetünk, ez nem korlátozódik a patika napokra – halljuk az érvelést.

Ott jártunkkor egy középkorú hölgy vörös rózsákkal lepte meg a gyógyszertár alkalmazottjait, s mint elmondta: ő rendkívül elégedett a lányokkal, akik kedvesek, udvariasak, gyorsan kiszolgálják, és most ezt próbálja ily módon megköszönni.

A patikusok e napon minden vásárlónak ajándékkal kedveskedtek, ám a kedvezmények sora itt és most nem ér véget. Itt létezik ugyanis úgynevezett Hűségkártya, amit a gyakori kuncsaftok kapnak, ösztönözve őket arra, hogy máskor is a Cédrust válasszák. S hogy mire jó a plasztik lapocska? Egyrészt gesztus a patika részéről, kifejezve hálájukat a visszatérő vásárlók iránt, másrészt egy százalék kedvezményt kapnak a kártyások, amit pontonként regisztrálnak, majd levásárolhatnak a gyógyszertárban. Ebből a közgyógyellátásban résztvevők sem maradnak ki. Emellett a Cédrus Patika boszorkánykonyhájában saját arc-, és kézápoló, inhalációs csepp, testápoló, napolaj vagy éppen naptej is készül – egyedi előíratok alapján. Ezen készítmények hatásukban legalább olyan jók, mint a médiában meghirdetett világmárkák, ám árfekvésük többnyire jelentősen kedvezőbb, ami azért nem elhanyagolható különbség.

68_csoport02