fbpx

boiron

A HÓNAP GYÓGYSZERTÁRA – Cédrus Patika, Budapest

248_patika_10_06

Interjúalany neve, titulusa: Jancsa Tiborné dr., szakgyógyszerész

A hónap patikája rovatot annak érdekében indítottuk el, hogy honlapunk látogatói széles körben informáltak legyenek arról, hol férhető hozzá lakókörzetükben a homeopátiás szerek széles vertikuma. A sorozat keretében egy rövid interjút olvashatnak egy-egy olyan gyógyszertár vezetőjével, ahol nemcsak a homeopátiás szerek kaphatók, de egyénre szabott szaktanácsadásra is számíthatnak az érdeklődők.

Boiron (továbbiakban B.): Mióta tart homeopátiás gyógyszereket a tárájában?
Jancsa Tiborné (továbbiakban J.T.): Patikánk Pesterzsébet első magán alapítású gyógyszertára, amit 1992-ben nyitottunk családi támogatással. Nagy örömünk, hogy már tizennyolc éve töretlen a betegeink felől érkező szeretet, ami nélkül lehetetlen lett volna az idei “felnőtté válás”. Vásárlóink igen nagy százaléka ugyanis a kezdetektől fogva hűséges hozzánk, és ezt azért érzem fontosnak megemlíteni, mert csak egy ilyen hosszútávú együttműködésen alapuló kapcsolat teremti meg azt a bizalmi légkört, amiben a betegek jószívvel fogadják a feléjük irányuló szakemberi tanácsokat. Tudjuk, hogy a mai homeopátiás gyógyítás esetében ez a megállapítás még inkább igaz, hiszen ismerjük a homeopátiát kezdetben övező ellenállást és kétkedő légkört. Nehéz visszaemlékezni, hogy mikor tört meg a jég és mikor váltak ezek a szelíd szerek a gyógyszertár mindennapos “repertoárjának” elengedhetetlen részeivé, de a hozzánk járó anyukák nyitottsága volt talán az első, ami elindította az azóta is töretlen folyamatot.

B: Hogyan került kapcsolatba a homeopátiával? Mi győzte meg annak hatásosságáról?
J.T: Pont az előbb említett kismamák, anyukák, valamint a természetesebb gyógyulást kereső páciensek voltak az elsők, akik ráirányították a figyelmünket a homeopátia létjogosultságára és indítottak el minket a közelebbi és részletesebb megismerés útján. Én 2000 decemberében szereztem meg homeopátiás diplomámat, de büszkék vagyunk arra is, hogy a patika valamennyi dolgozója rendelkezik homeopátiás ismeretekkel. Természetesen ahogy a puding próbája az evés a “kis fehér golyók” próbája is az volt, vajon pozitív visszajelzéseket kapunk-e majd róluk, és mivel több ízben többen is beszámoltak a hatásosságukról, így mi is egyre bátrabban mertük ajánlani őket. Nagyon kedvező eredményeket értünk el gyerekek esetében, különböző bőrelváltozások gyógyításánál, a már többször említett kismamák akut (pl. megfázás, köhögés stb.) és terhességgel kapcsolatos problémáiban. Magam is fejfájós vagyok, ezért sosem hiányozhat a kistáskámból a belladonna, ami sok esetben bizonyult az egyetlen hatásos megoldásnak.

72_fotoalbum01

B: Hogyan látja a gyógyszerész szerepét a homeopátiás gyógyítás folyamatában?
J.T: Nem minden esetben helyes magatartás, de vitathatatlan tény, hogy a gyógyszertár az első állomás, ahol a beteg egészségügyi dolgozóval találkozik. A gyógyszertár és az ott dolgozó gyógyszerészek és asszisztensek az elsők, akiknek elmondják tüneteiket és hagyományos gyógyszerekkel kapcsolatos kérdéseiket. Nincs ez másként a homeopátiás gyógyszerek esetében sem, ezért a velünk megosztott információ alapján fel kell tudnunk mérni, hogy ajánljunk-e mi egy általunk helyesnek tartott szert, vagy irányítsuk-e őt homeopata orvoshoz. Fontos felhívni még a figyelmet az ezekre a szerekre vonatkozó általános szabályokra, amivel szerencsére a legtöbben már tisztában vannak.

B: Tapasztalatai szerint, mi a homeopátia alkalmazásának legnagyobb előnye?
J.T:
Számos köztudott előnye van a homeopátiának, amit talán még a laikusok is jól ismernek, például, hogy mellékhatás mentes, a szervezet öngyógyító mechanizmusát aktiválja, gyerekek és kismamák is biztonságosan szedhetik stb., ezért ezekről nem szeretnék részletesebben beszélni. Inkább abban látom hatalmas előnyét és legnagyobb érdemét, hogy bebizonyította, a természetközelibb, holisztikus szemléletet követő terápiáknak is lehet létjogosultsága a modern kor orvoslásában. A homeopátia előretörése más alternatív gyógymódok előtt is megnyitotta az utat és felhívta a figyelmet a szervezet mint egység figyelembevételére és a túlzott öngyógyszerelés helytelenségére. Fontos azonban kiemelni a hagyományos orvoslás megkérdőjelezhetetlen szerepét is és azt, hogy komplikáltabb esetben mindig az orvos hivatott dönteni ill. javaslatot tenni a páciens számára a leginkább kedvező terápiáról.

B: Ön szerint minek köszönheti népszerűségét a homeopátia egyre több országban?
J.T:
Az utóbbi időben világszerte általános igény mutatkozik a természetesebb életmód és ezzel együtt a szelídebb gyógymódok után is, amiket kevésbé érzünk drasztikusnak és veszélyesnek. Az “Az vagy, amit megeszel” bölcsességet akár átfogalmazhatnánk úgy is, hogy “Az vagy, amit beveszel”. Szerencsére egyre többen felismerik az e mögött rejlő igazságot és próbálnak helyesebb életformát kialakítani. Hiszen a WHO felméréseiből is tudjuk, hogy az egészségünket leginkább befolyásoló tényező nem az orvosi ellátás színvonala, de még csak nem is a genetikai háttér, hanem maga az ÉLETVITEL! A homeopátiás gyógyszerek ehhez a kedvező folyamathoz adnak lehetőséget annak, aki nem a “beveszem és azonnal gyógyuljak meg”, hanem a “probléma gyökerét szeretném megoldani” elvét követik.

 link az eredeti cikkre: http://www.boiron.hu