fbpx

Gyógyszerészi gondozás


A járványhelyzet miatt patikánkban jelenleg nem végzünk végzünk vérnyomás,- vércukor,- koleszterin- és trigliceridszint mérést.

Labordiagnosztikai-mérések

Ujjbegyből vett egy csepp vérből végzett mérések-ÁNTSZ engedéllyel.

Szombati napon patikánkban nem végzünk diagnosztikai méréseket!

Vércukorszint mérés

Vércukorszintjét nyitvatartásunk ideje alatt bármikor ellenőrizzük (kivéve szombaton!), de figyelnie kell arra, hogy vagy éhgyomorra (min. 8 óra éhezés) vagy étkezés után legalább 1,5-2 óra elteltével érkezzen a patikába. A vércukormérést ujjbegyből vett egy csepp vérből végezzük. Az eredményt pár másodperc alatt kiadja a gép. Természetesen segítünk az eredmény kiértékelésében és a témában hasznos tanácsokkal is ellátjuk.

 

A vércukormérés ára: 195 Ft.
Az ár tartalmazza a tesztcsíkot, az ujjbegyszúrót és a szolgáltatási díjat.

 

Vércukorszint méréskor a vérben keringő glükóz koncentrációját mérjük meg mmol/l-ben. A vércukormérés a cukorbetegség kezelésének szerve része. Függetlenül a kezelés módjától – akár diétával és mozgással, tablettával vagy inzulinnal történő kezelésről van szó – a rendszeres vércukormérés azonnali visszajelzést ad arról, hogy összességében mennyire működik jól az alkalmazott módszer. Aki pedig nem szenved diabéteszben, az is ellenőrizheti, hogy minden rendben van-e a vércukor értékeivel és nem szorul-e esetleg orvosi segítségre.

Patikánk csatlakozott az „Egy csepp figyelem” alapítvány által szervezett akcióhoz. (bővebben http://www.egycseppfigyelem.hu/)


Koleszterinszint-mérés

Koleszterinszintjét nyitvatartásunk ideje alatt bármikor ellenőrizzük. A koleszterinszint mérés 1-2 csepp vérből történik, amelyet ujjbegyből veszünk.  A gép körülbelül 3 perc elteltével ad eredményt. Fontos tudni, hogy az orvosnál készített laboreredménnyel ellentétben a gyógyszertárban használatos mérőeszközök nem alkalmasak a különböző koleszterin frakciók meghatározására, hanem összkoleszterin-szintet mérnek. Az összkoleszterin-szintből ill. annak emelkedéséből pedig következtethetünk a szív- és érrendszeri kockázat nagyságára. Természetesen segítünk az eredmény kiértékelésében és a témában hasznos tanácsokkal is ellátjuk.

A koleszterinszint-mérés ára: 600 Ft.
Az ár tartalmazza a tesztcsíkot és az ujjbegyszúrót
(szolgáltatási díjat nem számolunk fel).

 

A koleszterin a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírnemű anyag, egy része a táplálékból származik, másik részét a szervezet maga állítja elő.  A zsírok (lipidek) szállítása a véráramban különböző típusú fehérjékhez kötötten történik, a szállítófehérjék szerint megkülönböztetett két legfontosabb koleszterin az LDL- és a HDL-koleszterin. A összkoleszterin-szintet a különböző koleszterin frakciók együttesen adják. Ezek közül az LDL koleszterin káros, az érelmeszesedés fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. védőkoleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterin részecskék eltávolításához a véráramból. A véráramban keringő zsírok kóros szintje, különösen a koleszteriné, hosszú távon érrendszeri problémákat okoz, hozzájárul az érelmeszesedéshez, fokozva a szívroham vagy a stroke (agyvérzés) kockázatát.


Trigliceridszint-mérés

A trigliceridszintszint mérés 1-2 csepp vérből történik, amelyet ujjbegyből veszünk. A gép körülbelül 3 perc elteltével ad eredményt. A trigliceridvizsgálatot, ellentétben a koleszterinnel csak éhgyomorra végezzük. A triglicerid vérvétel előtt legalább 12 órával már nem sza­bad semmit enni, és már a vizsgálatot megelőző napon nem szabad alkoholt inni, mert az alkohol a koleszterinszintet nem, de a triglicerid-szintet lényegesen emelheti. Éppen ezért érdemes reggel, nyitáskor éhgyomorra érkezni a patikába a méréshez.

A trigliceridszint-mérés ára: 600 Ft.
Az ár tartalmazza a tesztcsíkot és az ujjbegyszúrót
(szolgáltatási díjat nem számolunk fel).

 

A koleszterinről és annak szerepéről a szív-és érrendszeri problémák kialakulásában a legtöbben már hallottak. A triglicerid a koleszterinhez hasonlóan a vérzsírok egyik fajtája, melynek megemelkedett szintje elősegíti a vérereket elzáró lerakódások, plakkok kialakulását, és így közvetve súlyos, életveszélyes betegségeket is okozhat.Ha a  trigliceridszint emelkedik az infarktus kockázata is megnő. Mégpedig érdekes módon elsősorban azáltal, hogy ezen érték felett az emelkedett trigliceridszint hatására a koleszterint szállító LDL-molekulák (köznapi nyelven”rossz koleszterin”) nagysága, természete meg­változik, könnyen lerakódóvá válnak.

Miután a trigliceridszint – ellentét­ben a koleszterinszinttel – erősen ingadozik, így napokon, sőt egy-egy napon belül is lényegesen változhat, ezért csak is­mételt meghatározás után mondhatjuk ki a magas trigliceridszint diagnózisát. Triglicerid szűrővizsgálatot elsősorban a ha­si-típusú elhízottaknál, cukorbetegeknél, alkoholt fogyasz­tóknál, vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedőknél, hasnyál­mirigy-gyulladáson átesetteknél, vesebetegségben és a terhes­ség idején érdemes végezni, A gyógyszertári mérések itt is tájékoztató jellegűek, ezért ezeket mindig laboratóriumi vizsgálat kell hogy kövesse.

 


Vérnyomás mérés

Kihelyezett készülékünkkel bármikor INGYENESEN ellenőrizheti vérnyomását, amihez a patika szakszemélyzete szükség esetén segítséget nyújt.


További szolgáltatásaink

  • testsúly-, testtömegindex-mérés (BMI),
  • légzési csúcsáramlás-mérés (légzéskapacitás)