fbpx

Mindnyájunk bőrében található zsír – gondunk csak akkor lehet belőle, ha a mirigyek túl sokat termelnek. Szerencsére számos módszer kínálkozik rá, hogy ellensúlyozzuk a problémát.

Bőrünk faggyútermelése segít a bőr hidratáltságának megóvásában, ami lényeges, hogy a bőr egészséges maradhasson, egyúttal pedig lassítja az öregedési folyamatokat is. Ha viszont a faggyúmirigyek túl sok zsíros váladékot termelnek, akkor szemmel is látható problémákat okozhatnak, amelyek közül a legismertebb talán a pattanásos arcbőr. Ezt ugyan sokan a tinédzserkorhoz kapcsolják, pedig minden korosztályt érinthet. Általában a genetika felelős érte, ha valakinek zsírosabb a bőre az átlagosnál, de a hormonok, a környezeti tényezők és a napi stresszmennyiség is beleszól – sőt még az időjárás is: van, akinek csak nyáron, az izzasztó hőségben akadnak gondjai bőre zsírosságával. De bármi okozza is a problémát, jó hír, hogy számos lehetőség közül választhatunk, ha tenni szeretnénk ellene.

Krém és papír

A legtöbb bőrgyógyász egyetért abban, hogy a legjobb módszer zsíros bőr ellen, ha naponta kétszer megtisztítjuk az arcunkat. Ilyenkor kerüljük a hagyományos szappanokat (a többség lúgtartalma ugyanis magas, ez pedig károsítja a bőr védőszerepet betöltő savköpenyét), és inkább speciálisan erre a célra készült, kiegyensúlyozott pH-értékű termékeket használjunk. Ha lehet, olyat keressünk, amely benzoil-peroxidot, szalicilsavat, glikolsavat vagy béta-hidroxi-savat tartalmaz, mert ezek kémiai jellemzőik révén könnyebben elérik a zsírt a pórusokban. Az arctisztító krémeket meleg vízzel kell használni, a forró vizet kerüljük.

Szóba jöhetnek továbbá alkohol- és acetonmentes tonizálók, amelyeket gyengéden érdemes felvinni az arcra, és lehetőleg kizárólag a zsírosodásra hajlamos bőrszakaszra, mert az arc többi részén megviselhetik a bőrt. Ne mondjunk le továbbá a hidratálókrémekről sem, ami szakértők szerint az egyik leggyakoribb hiba zsíros bőr esetén. A zsíros bőrnek is szüksége van megfelelő hidratálásra: ez védi meg a bőr külső rétegét, amely pedig óvja a bőr egészét az UV-sugaraktól, a baktériumoktól és egyéb káros elemektől. Fontos, hogy a hidratálókrémek közül a zsírmentes verziót keressük.

A krémeken túl alkalmazhatunk még itatóspapírt is, hogy felszívjuk vele a felhalmozódott bőrzsírt. Ez persze csak tüneti kezelés, magát a problémát nem oldja meg. Ha használjuk, ne dörzsöljük a bőrt a papírral, mert csak szétkenjük a szennyeződéseket, hanem csak gyengéden nyomjuk a problémás területre, és tartsuk ott nagyjából 20 másodpercig. Ugyanígy kozmetikai agyagmaszkot is használhatunk, amely képes eltávolítani a szennyeződés és a zsír egy részét és tisztán tartani a pórusokat. Mindazonáltal könnyen ki is száríthatja a bőrt, úgyhogy ne használjuk heti egynél többször. Ha pedig mindezek mellett odafigyelünk arra is, hogy táplálkozásunk A-vitaminban gazdag legyen, vagy pedig A-vitaminos táplálék-kiegészítőt szedünk, akkor pórusaink formáját is karban tarthatjuk: így könnyebben távozhat a zsír, amitől kevésbé lesz pattanásos a bőrünk.

Csak naponta kétszer

Olyan anyagok és szerek is vannak, amelyeket zsíros bőr esetén érdemes inkább elkerülni. Ilyenek elsősorban azok a krémek és szappanok, amelyek alkoholt tartalmaznak, mert irritálhatják az arcbőrt, amitől csak még több zsírt fog kiválasztani. Ne használjunk mindemellett sűrűbb állagú kozmetikumokat vagy sminkszereket se, mert ezek eltömíthetik a pórusokat, így a szennyeződést és a zsírt sem engedik ürülni, ami aztán pattanásos bőrhöz vezet.

Az arctisztítás, mint már szó volt róla, igencsak lényeges, de azért ne mossuk túl gyakran az arcunkat. Lehet, hogy kicsit jobbnak tűnik utána a helyzet, de hosszú távon csak kárt okozunk, irritáljuk vele a bőrt. A napi kétszeri arcmosás bőségesen elegendő. Mindemellett figyeljünk rá, hogy az arcunk tisztításához használt kendőket, törölközőket sűrűn, lehetőleg naponta cseréljük, mert a szennyeződések, a zsír és a baktériumok is megtapadnak rajtuk. Étkezéseink során pedig kerüljük a cukorban és zsírban túlságosan gazdag ételeket, elsősorban a gyorséttermek kínálatát. Ha végképp nem tapasztalunk bőrünk állapotában javulást, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki esetenként erősebb (például a pórusokat szűkítő), vényköteles szereket is ajánlhat nekünk.

forrás: /www.hazipatika.com