fbpx

Bár elsősorban fűszernövényként ismert, az orvosi vagy kerti zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami azt jelenti “gyógyítani”. Minden nyavalyából azért nem gyógyít ki, mint ahogy azt sokáig hitték, de azt a hagyományt, mely szerint a torokfájás egyik legjobb háziszere, modern vizsgálati eredmények is alátámasztják.

Torokgyulladás, rekedtség, gégegyulladás

1065_zsalyaA meghűléses betegségek gyakori kísérője a torokfájás, de a kellemetlen kaparó érzés a nátha, influenza, sőt mandulagyulladás első jele is lehet. Rendszerint vírus okozza, de baktériumok is előidézhetik. Mivel a “betolakodókkal” szembeni első védőgyűrűt az orr, a garat, a fül és a nyaktáji nyirokmirigyek képezik, így ha a betegség csíráit még ezen a sáncon sikerül feltartóztatni és legyőzni, akkor a melléküregekre, tüdőre átterjedő szövődmények megelőzhetők.

Rekedtség és a torokgyulladások különböző válfajainak gyógyítására kitűnő háziszer az orvosi vagy kerti zsálya. A gyógynövény elsősorban illóolajai révén fejti ki gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatását. Teakészítéshez szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Ha lehűlt kissé, szűrjük le, és egy csészényi meleg teával öblögessük a torkunkat (gargalizálás). Mivel helyi hatású, a toroköblögetést egykét óránként meg kell ismételni ahhoz, hogy eredményes legyen a kezelés. Gennyes mandulák esetén félóránként gargalizáljunk.

Ha megisszuk, akkor ízesítsük mézzel, ami szintén nyugtatja a torkot, és a forrázatból lassan kortyolgatva, naponta legfeljebb 3 csészényit fogyasszunk, mert erős hatású anyagokat tartalmaz. A garatban fellépő kellemetlen összehúzó érzés (ami különösen a gyermekeket zavarhatja) enyhíthető, ha a teát fele-fele arányban zsályalevélből és kamillavirágból készítjük.

Univerzális szájvíz

Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt a szájüreg gyulladásos problémáit is hatékonyan kezelhetjük vele; gyors helyi hatást fejt ki. Cseranyagtartalmánál fogva összehúzó és vérzéscsillapító hatású, ezért szájban lévő sebek, szájpenész, fogínyvérzés, fogínysorvadás, valamint kellemetlen lehelet esetén is jó eredményt érhetünk el a napjában többször ismételt gargarizálással. Ugyancsak segít a zsályás öblögetés sebek, protézis nyomása alatt keletkezett feldörzsölések gyógyításában. Ínysorvadásnál hasznos zsályalevél és diófalevél finom porát benedvesített fogkefére vagy ujjunkra tenni, és az ínyt ezzel masszírozni, de ha módunkban áll friss zsálya- vagy diófalevelet is érdemes rágcsálnunk.

Összehúzó tulajdonságát a zsálya a benne található tanninnak köszönheti, ami egyben a fogínyvérzés és a torokfájás hagyományos kezelésében gyakorolt kedvező hatását is megmagyarázza.

Köhögés elleni teakeverék

A meghűléses ill. fertőzéses eredetű megbetegedések a légzőrendszer különböző részein tünetcsoportok formájában jelennek meg, így hatékonyabb a meghűlés elleni gyógynövényeket kombinálni.

Köhögés elleni teakeverékhez, amely még asztma esetén is jó hatású: egyenlő arányban vegyünk orvosi zsálya levelét, ökörfarkkóró-virágot és lándzsás útifüvet. Egykét teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le a teát, ízesítsük mézzel, és lassan kortyolgatva fogyasszuk.

Gyomorpanaszok

A zsályát ezek mellett még gyomor- és bélhurut esetén felfúvódásgátló és görcsoldó szerként is használják. A fél órával étkezés előtt naponta több alkalommal elfogyasztott csészényi zsályatea nagyon hatásos és gyorsan segít. Mindenesetre csak szükség esetén fogyasszuk, máskor nem ajánlatos.

Gasztronómiai szerepe

A húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s ez avasodáshoz vezet. A zsálya, akárcsak a rozmaring, erősen antioxidáns anyagokat tartalmaz, melyek lassítják a hús megromlását. Antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik, ami igazolja hagyományos alkalmazását (az ókori görögök és rómaiak kezdetben húsok tartósítására használták a zsályát). Pástétomok, töltelékek elmaradhatatlan kelléke, de húsételeket, halat, tésztát vagy salátákat is fűszerezhetünk vele. Virágaiból könnyű teát főzhetünk, és salátákba is tehetjük.

Amire vigyáznunk kell!

Nem ajánlatos túl sokat fogyasztani a zsályából, mert csersavai és keserűanyagai az enzimműködést serkentik, így megzavarhatják az emésztőrendszert. Ha akár enyhe melléktüneteket az ajkak vagy a száj gyulladását okozna, ne alkalmazzuk, vagy csökkentsük az adagot, és tájékoztassuk orvosunkat, mint ahogy arról is, ha a panaszok a növény alkalmazását követő két hét során nem javulnának. Terhes illetve szoptató nők ne fogyasszák! Kétéves kor alatti gyermekeknek gyógyszermennyiségű zsályát ne adjunk! Nagyobb gyermekek, illetve 65 évesnél idősebbek kezdetben enyhébb készítményeket használjanak és csak szükség esetén térjenek át az erősebbekre. A zsálya tömény illóolaja toxikus anyagokat tartalmaz, melyek görcsös rángásokkal járó panaszokat okozhatnak, ezért lenyelni nem szabad.

forrás: www.vital.hu