fbpx

Éltető vitaminok ősszel

Az ősz beköszöntével egyre inkább előtérbe kerülnek az egészség megőrzésére szolgáló készítmények. A vitaminok, melyek mindennapi életünkben fontos szerepet játszanak, kiemelt fontosságúak ebben az időszakban. Segítenek ugyanis az őszi betegségek; az influenza, a torokfájás megelőzésében, az immunrendszer erősítésében.

201_c-vitamin2A bacik ellen viszont védheted magadat, mégpedig a megfelelő vitaminok segítségével! A megfázást hordozó vírusok támadása esetén az immunrendszerünknek mindig a lehető legmagasabb teljesítményt kell nyújtania. A C-vitamin ilyenkor a legfontosabb a szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az ellenálló szövetek felépítésében, valamint stimulálja a testünk saját interferon termelődését is. Ez a fehérje pedig generálja egy enzim sokasodását, amelyik a fertőzéseket segít legyőzni. A kellemes mellékhatás: a C-vitamin táplálja a bőrünket is a télvíz idején, mivel a szervezetünk a segítségével állítja elő a kollagént, mely a bőrszöveteket elasztikussá teszi.

Tipp: 2 kiwi és 2 narancs elegendő a napi (60-100 g) C-vitamin szükségletünk fedezésére.

Mikor délután már hamar sötétedik, a szemünk igencsak ki van téve a megerőltetésnek. Ilyenkor nagyon hasznos egy extra adagnyi A-vitamin. Ez a vitamin ugyanis fontos része a látószövetnek, mely lehetővé teszi, hogy sötétedéskor is lássunk. Az A-vitamin az orrban és a szájban lévő nyálkahártya ellenálló képességéért is felelős.

Tipp: Egy nagy répa (100 g) már fedezi a napi A-vitamin (0,8-1,8 mg) szükségletünket.

A napfény hiánya sokunkat fáradttá és kimerültté tesz. Segíthet ilyenkor a B1-vitamin, mely erősíti az idegrendszert, ezért gyakran “jókedv vitaminnak” is nevezik.

Tipp: Ebédre egy szelet hús (100 g), este egy maréknyi napraforgómag (30 g) már fedezi a napi B1-vitamin (1,2 mg) szükségletünket.

Ahhoz, hogy az immunrendszerünk jól működjön, különböző anyagokat igényel. A C-vitamin mellett az E-vitamin is fontos szerepet játszik az ellenálló képességünk fitten tartásában.

Tipp: Már 100 g vörös káposzta fedezi a napi E-vitamin (8-15 mg) szükségletünket.

A szervezet képes a D-vitamin előállítására, viszont csakis a napfény segítségével. Ez télen problémás lehet, ezért a táplálkozásunkkal kell biztosítani egészségünk eme fontos összetevőjét. A D-vitamin ugyanis nemcsak a csontokat erősíti, de a szövetek oxigénellátottságáról is gondoskodik a vérből táplálkozva – az ellenálló képesség legtutibb támogatója.

Tipp: Egy avokádó (150 g) már fedezi a napi D-vitamin (5-10 mg) szükségletünket.;