fbpx

A legismertebb herpeszvírusok gyorsan terjednek és igen fertőzőek. Ezek tehetők felelőssé az ajakherpesz, a nemi szerveken kialakuló herpesz, illetve a bárányhimlő/övsömör kialakulásáért. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 20 millió ember fertőződik meg herpeszvírussal.

Napjainkig az orvostudomány nyolcféle, az emberre nézve fertőző herpeszvírust különített el, ezek a Herpesviridae család tagjai. Ezek közül három típus tehető felelőssé az ajakherpesz (herpesz labiálisz), a nemi szerveken kialakuló genitális herpesz, illetve a bárányhimlő/övsömör kialakulásáért. A maradék öt herpeszvírus által okozott fertőzés viszonylag lassan terjed.

Ajakherpesz

Az ajakherpeszt többnyire (80-90 százalékban) a herpesz szimplex vírus 1-es típusa okozza. Ennek a lappangási ideje kettőtől húsz napig terjedhet. Már a valódi bőrtünetek jelentkezését megelőzően tapasztalhatunk bizsergő, égő, viszkető érzést. Hamarosan csoportosan jelentkező, vékony falú, apró hólyagok alakulnak ki az ajkakon vagy azok szélén. Láz, gyengeség és nyirokcsomó-duzzanat is felléphet.

A tüneteket a patikában vény nélkül is kapható kenőccsel vagy tapasszal kezelhetjük: minél hamarabb elkezdjük, annál jobb! A gyógyulás 5-7 nap alatt következik be.

Genitális herpesz

A nemi szervek herpeszét is a herpesz szimplex vírusok okozzák: elsősorban a 2-es típus, de az orális szex terjedésével egyre gyakrabban tehető felelőssé az 1-es típus is.

A fertőzés közvetlen kontaktus, tehát nemi aktus és orális érintkezés útján terjed. A fertőződés kockázatát növeli a szexuális partner gyakori váltogatása és az óvszer használatának mellőzése.

A bőr és a nyálkahártya apró sérülésein keresztül a vírusok megtapadnak, szaporodnak, a véráramba kerülnek, és helyi tüneteket okoznak a genitáliákon, a végbélnyílás körüli bőrön és a környező területeken. Nőknél a külső nemi szerveken kívül a hüvely és a méhnyak is érintett lehet, férfiaknál a fitymán, a makkon és a herezacskón is jelentkezhetnek a tünetek.

A lappangási idő 4–7 nap. Az első tünetek a viszketés, az égő fájdalom és az érzékenység. Ezután kis vörös folt jelenik meg, amelyet apró, fájdalmas, 1-2 milliméteres, víztiszta hólyagok csoportja követ. A hólyagok kifakadnak, sárgásan váladékoznak és összeolvadnak, kerek fekélyeket hozva létre. A fájdalmas fekélyek néhány nap alatt pörkösödnek, és tíz nap elteltével gyógyulnak. A lágyéki nyirokcsomók általában enyhén megnagyobbodnak és érzékennyé válnak.

A betegség aktív szakaszában nem ajánlott a szexuális élet, és mivel a tünetek kialakulása után még 10-14 napig ürülnek a vírusok, célszerű ezt az időszakot is kihagyni, illetve óvszert használni.

Miért tér vissza újból?

A herpesz a szervezetünkben megbújó vírus. Ha egyszer már megfertőződtünk, akkor a vírus a betegség lezajlását követően az életünk végéig jelen van. A HSV-1 jellemzően a gerincvelői érződúcokban, a HSV-2 pedig a medencekörnyéki idegekben bújik meg.  Időnként újra aktiválódik, előtör és újabb megbetegedést hoz létre.

Ezért lehetséges az, hogy akinek már volt ajakherpesze, azok 30 százalékánál újból és újból elő fog fordulni, és ezt nem lehet kivédeni. A fertőzés elmúltával a genitális herpeszt okozó vírus is aktiválódhat újra, ám többnyire a legelső fertőzés a legfájdalmasabb, a leghosszabb és a legkiterjedtebb.

A herpesz jellemzően akkor tér vissza, amikor immunrendszerünk valamilyen okból meggyengül. Így beszélhetünk a herpesz aktív és passzív időszakáról. A kiújulás okai között szerepel a kimerültség, a menstruáció vagy a napégés, de lelki összefüggéseket is megfigyeltek a stressz és a szorongás kapcsán.

Bárányhimlő, övsömör

A humán herpesz vírus, illetve ismertebb nevén a vricella zoszter vírus felelős mind a bárányhimlő (Varicella), mind az övsömör (Herpesz zoszter) kialakulásáért. A felnőttek mintegy 98 százaléka már átesett VZV-fertőzésen. Amikor először találkozunk a kórokozóval – többnyire gyerekkorban, 10 éves kor alatt –, a bárányhimlő tünetei alakulnak ki. Ha már átestünk a bárányhimlőn, és a „fertőzés újraéled”, az övsömör tünetei jelentkeznek.

Hogyan kerüljük el?

•    Ügyeljünk a higiéniára, különösen, ha a környezetünkben valakinek herpesze van. Mindig alaposan mossunk kezet, és csak a saját evőeszközünket, poharunkat használjuk!

•    Kerüljük a testi kontaktust a herpeszes személyekkel!

•    Ha tudjuk, hogy a napsütés hatására gyakran kijön a szánkon a herpesz, használjunk a szokottnál magasabb faktorszámú fényvédőt, illetve fényvédős ajakápolót.

•    Ne osszuk meg mással azokat az eszközöket, szépítőszereket (rúzs, szájfény, borotva), amelyek közvetlenül az ajkainkkal vagy a bőrünkkel vannak kapcsolatban!

•    Támogassuk az immunrendszerünket helyes életmóddal, rendszeres sportolással, egészséges étrenddel.

•    Amennyiben tudjuk, hogy rendszeresen kialakul herpesz az ajkunkon, mindig legyen a táskánkban megfelelő készítmény. Ha ugyanis a kialakulásának első óráiban kezdjük kezelni a herpeszt, jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt.

Kismamák, figyelem!

Különös veszélyt jelent a magzatra nézve, ha egy nőnek a terhessége alatt lesz genitális herpesze, ugyanis a korai terhesség időszakában bekövetkező első fertőzés esetén a vírus átjuthat a méhlepényen és megfertőzheti a magzatot, akár vetélést okozva. Az első megfertőződés veszélye a terhesség előrehaladtával csökken, ez azonban nem vonatkozik a fellángolásokra. Ezért annak a kismamának, akinek már volt nemi herpesze, vagy tud arról, hogy a partnere is szenvedett már tőle, jelezze ezt a gondozó orvosának, hogy egyénre szabott ellátásban részesüljön!

Ha a szülő nőnek aktív herpesze van, a szülész a császármetszés mellett szokott dönteni. A születés közben szerzett fertőzés ugyanis a magzat halálos agyhártya-agyvelőgyulladását okozhatja.

forrás: www.egeszsegtukor.hu