fbpx

A cukorbetegség olyan civilizációs probléma, amelyben ma a gazdaságilag fejlettebb világ lakosságának 8-10 százaléka érintett. További jelentős létszámú tömeget képviselnek azok, akiknek az egészségügyi gondjai rejtve maradnak, a betegségüket még nem fedezték fel. A diabétesz az emberek életének kényelmesebbé válásával párhuzamosan, egyre intenzívebben terjed.

Bár az egyiptomi, a görög orvosok is ismerték már a cukorbetegség tüneteit, azok okának felismerésére, még inkább a betegség kezelésének a lehetôségeire az orvosoknak és a betegeknek egészen a múlt század húszas évtizedéig, vagyis az inzulin felfedezéséig várniuk kellett. A 19. század utolsó harmadában egy Langerhans nevű orvostanhallgató fedezte fel a hasnyálmirigy felületén azokat a szigetszerű szövetcsoportosulásokat, amelyekről húsz év múlva derült ki, hogy valójában milyen szerepet játszanak a szervezet emésztési folyamataiban, a cukoranyagcsere szabályozásában. Hosszas vizsgálatok bebizonyították, hogy az utóbb róla elnevezett Langerhans-szigetek inzulint termelnek, amely életfontosságú a cukoranyagcsere folyamatában. Az is világossá vált, hogy az inzulintermelés zavara, illetve hiánya a páciens súlyos betegségét, szövôdmények sorának a megjelenését és végsô soron a halálát eredményezi.

1563_szojaSzigorú diéta, aktív életmód 

A diabétesz tüneteit kezdetben különféle diétákkal, illetve éheztetéssel próbálták kordában tartani, ami a leginkább életmódbeli problémák, mint az elhízás, inaktív életmód miatt megbetegedett, úgynevezett 2-es típusú betegeknél hozott látványos javulást. A szigorú diéta, a tartós koplalás olykor teljesen megszüntette a betegség tüneteit. Viszont csak gyenge mértékben javított az 1-es típusú, inzulinpótlásra szoruló cukorbetegek állapotán. A számukra valóban hatékony kezelési módra még várni kellett. 1922-ben, Kanadában kezelték az első beteget inzulinnal. A terápia sikere, ami első alkalmazóinak Nobel-díjat hozott, elindította a gyógyszer tömegtermelését. Egy év múlva már Magyarországon, a Richter Gedeon gyárban is megkezdték az inzulin gyártását. Az azóta eltelt, közel kilencven év alatt nemcsak az inzulin gyártási technológiája változott meg, hanem a betegség felismerésében és kezelésében segítő eszközök is. A diabétesz karbantartása szempontjából legfontosabb tényező a betegség korai felismerése és kezelésbe vétele. Napjainkban megszámlálhatatlan lehetőség közül választhat az, aki szeretne meggyőződni az aktuális vércukorszintjéről.

Azoknak a magas kockázatú személyeknek, akiknek a családjában korábban halmozottan fordult elô a cukorbetegség, érdemes otthon saját vércukorszintmérő készüléket tartani. A viszonylag olcsó, szinte mindenki számára elérhető, egyszerûen kezelhető, praktikus készülékkel bárki folyamatos kontroll alatt tarthatja a saját vércukorszintjét. A kisebb kockázatú személyeknek nincs szükségük otthoni mérési lehetőségre, ôk akár a háziorvosnál, akár a rendszeresen szervezett országos egészségkampányok helyszínén vagy az erre a célra kijelölt gyógyszertárakban rendszeresen megmérethetik a vércukorszintjüket. A folyamatos vércukorkontrollal megelőzhetők a szív- és érrendszeri szövődmények, a látási problémák és egyéb, az elhanyagolt diabétesz következményeként kialakuló súlyos elváltozások.

Vércukorcsökkentő gyógynövények

Míg az 1-es típusú cukorbetegek kezelésében nincs más lehetőség, mint az inzulinpótlás, addig a 2-es típusú betegek, a kezelőorvos által előírt alapterápia hatékonyabbá tétele végett, többféle alternatív kezeléssel is megpróbálkozhatnak. A cukorbeteg életmódjának alappillérei, a helyesen tartott diéta és a napi rendszerességgel végzett fizikai aktivitás mellett kipróbálhatják a különböző gyógynövények hatását is. Gráf Róbert gyógynövényszakértő szerint jól ismert vércukorcsökkentő hatása van például a kecskerutának, a ginzengnek, a feketeáfonya levelének vagy a görögszénának, továbbá a fehér babhéjnak, a fehér fagyöngynek, a kukoricahajnak, a gyermekláncfűnek.

A kerti zöldségek, fűszerek közül közismert a zöldbab, a zöldborsó, az articsóka, a kerti zsázsa, a kapor vércukorszintet csökkentő, egyensúlyban tartó hatása. Drogériákban és patikákban is kaphatók az úgynevezett CLA táplálékkiegészítő készítmények, amelyek konjugált linolsav-tartalmuk folytán, sok egyéb hasznos tulajdonságuk mellett a vércukorszintet csökkentő hatással is bírnak. Természetes forrásuk a tojás, a tejtermékek, a hús, kismértékben a növényi olajok, ám ezek kevésbé koncentráltan és kisebb mennyiségben tartalmazzák, mint a táplálékkiegészítő.

forrás: www.gyogyhir.hu