fbpx

Egy új kísérlet az bizonyítja, hogy nem pusztán a magas kalóriatartalom miatt ártalmas, ha sok cukrot fogyasztunk, a cukor önmagában is veszélyezteti az egészségünket – számolt be egy friss kutatásról a The Telegraph.

Az új vizsgálatból az derült ki, hogy a cukorbevitel csökkentése akkor is javítja az általános egészségi állapotot, ha a kalóriabevitelt nem csökkentik. Szinte hihetetlen, hogy a cukorbevitel csökkentésének már kilenc nap alatt vannak jótékony hatásai. Az eredményeket a kutatók az Obesity című szaklapban publikálták.
A kísérletben túlsúlyos gyerekeket vizsgáltak, és azt találták, hogy kevesebb mint két hét alatt csökkent a vérnyomásuk, illetve a koleszterinszintjük, amikor lecsökkentették az étrendjükben a cukor mennyiségét. A kutatók szerint ugyanis a cukor nem pusztán a magas kalóriatartalom miatt ártalmas, hanem az emésztésre van káros hatása. Ezek miatt a kutatások miatt, és persze az elhízás mint népbetegség terjedése miatt Nagy-Britanniában 10-20 százalékos adót vetnek ki a hozzáadott cukrot tartalmazó termékekre.
Az új vizsgálat metabolikus szindrómában szenvedő gyerekek bevonásával készült. A metabolikus szindróma olyan (elhízottsággal vagy túlsúllyal járó) állapotot jelent, amelyben megnő a veszélye a szívbetegség, az agyvérzés és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának. A szindróma eredménye lehet magas vérnyomás, magas vércukorszint, zsírlerakódások elsősorban deréktájon és magas koleszterinszint. A kísérlet alátámasztotta, hogy a cukorfogyasztás visszaszorítása már rövid távon, 9 nap alatt, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, javítja a májfunkciót, és az éhgyomri vércukorszintet, illetve az inzulinszintet.
A kísérletbe 43, kilenc és tizennyolc éves kor közötti elhízott vagy túlsúlyos gyereket, fiatalt vontak be a University of California San Francisco Benioff Children’s Hospital munkatársai. A gyerekeknek az elhízottságon kívül volt még más krónikus panaszuk is – például magas vérnyomás. A gyerekek kilenc napon át olyan étrendet kaptak, amelynek a jellege és a kalóriatartalma megegyezett a korábbi étrendjükével, az egyetlen különbség az volt, hogy csökkentették az ételek cukortartalmát. A gyerekek tehát ugyanannyi zsírt, fehérjét, szénhidrátot (és kalóriát) fogyasztottak, mint annak előtte, de a szénhidrátok esetében más forrásokkal helyettesítették a cukrozott ételeket (például gabonapehellyel, kiflivel, tésztával).

Az éhgyomorra mért vércukorszintjüket, vérnyomásukat, glükóztoleranciájukat az új étrend megkezdése előtt rögzítették. Ha valaki fogyni kezdett a kísérlet alatt, annak több kalóriát adtak, ugyanis az volt a cél, hogy a gyerekek súlyát megőrizzék. A gyerekek minden olyan ételt fogyaszthattak, amit korábban is: pizzát, hotdogot stb., kizárólag a cukormennyiséget csökkentették.

Az eredmények szerint a cukor önmagában ártalmas, mert hozzájárul a metabolikus szindróma kialakulásához. Csupán kilenc nap alatt érzékelhető, szignifikáns javulás állt be a gyerekek állapotában.

Milyen ételekből vesszük magunkhoz a legtöbb hozzáadott cukrot?

  1. Cukor, tartósított élelmiszerek, cukrászsütemények – 27 százalék
  2. Alkoholmentes italok, üdítők – 25 százalék
  3. Kekszek, zsömle, péksütemény – 20 százalék
  4. Alkoholos italok – 11 százalék
  5. Tejtermékek – 6 százalék
  6. Sós ételek – 5 százalék

Forrás: www.telegraph.co.uk