fbpx

A vas az egyik legfontosabb tápanyag szervezetünk számára, hiányában pedig az egyik leggyakoribb hiánybetegség alakul ki. A vas megfelelő szintre való visszaállítása igen nehéz feladat, ezért inkább törekedjünk a vasban gazdag táplálkozásra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint mintegy 600-700 millió ember vashiányos, ezáltal valószínűleg ez a legelterjedtebb tápanyaghiányos rendellenesség a világon. Nyugat-Európában ennek legfőbb oka, hogy a táplálkozás által nem jut elegendő vas a szervezetbe.

A vas szerepe

Szervezetünkben kétféle vas található: az aktív és a raktározott vas. Előbbi a teljes vaskészlet 70-80%-át adja, ennek nagy része a vörösvértestek hemoglobinjában található meg, míg a raktározott vas, mely a teljes készlet 20-30%-át teszi ki, főként a májban és a csontvelőben helyezkedik el, és szükség esetén alakul át aktív vassá.

Ha a vasbevitel elégtelen, akár komoly következmények is kialakulhatnak. Bár maga a betegség lassan alakul ki, a tünetek fokozatosan súlyosbodnak. A fáradtság, a kimerültség és az állandó sápadtság csak az első jelek, majd kialakulhat általános levertség-érzet, kimerültség, szellemi fáradékonyság, később fejfájás, szédülés, fülzúgás, ingerlékenység, körömrepedezés, fokozott őszülés és hajhullás. Emellett az agyműködés romlásához is vezet, rontva a koncentrációkészséget – gyerekeknél a tanulási készséget -, valamint a memóriát.

Fontos a táplálkozás

Mivel a vashiányos állapot főként amiatt alakul ki, mert a táplálék által nem jut elég vas a szervezetbe, odafigyeléssel és megfelelő étrenddel sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

A legjobb vasforrások a vöröshúsok, az olajos halak, a sötétzöld zöldségek, a diófélék és magvak, valamint az aszalt gyümölcsök.

Szervezetünk a húsban található vas mintegy 25%-át tudja felszívni, a gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből való felszívódás azonban jelentősen alacsonyabb. Utóbbiakkal érdemes egy időben az alábbi alapanyagokból is fogyasztani, hogy a beépülés javuljon:
Citrusféléket, bogyós gyümölcsöket, kivit, paprikát és burgonyaféléket, ugyanis a bennük lévő C-vitamin segíti a vas felszívódását
Gyümölcsöket és gyümölcsleveket, a bennük lévő fruktóz miatt, mely szintén segíti a felszívódást
Húsokat és halakat, mert a belőlük származó fehérje támogatja a vas feldolgozását

Amit viszont semmiképp se fogyasszunk, mert gátolja, nehezíti a felszívódást, az a tojás, a gabonakorpa és a tea.

Speciális étrendnél legyünk óvatosabbak!

Vegetáriánus étrend esetében, valamint azon lányok és nők esetében, akik kevés húst és halat esznek, fokozottabban figyelni kell a megfelelő vasbevitelre. Diéta, fogyókúra esetén is könnyen előfordulhat a készletek csökkenése, ilyenkor táplálék-kiegészítő formájában is érdemes a vasat pótolni.

A terhesség ideje alatt is elővigyázatosnak kell lenni. Terhesség alatt, ha a vaskészlet már eleve alacsony, komoly hiányállapot alakulhat ki, ugyanis az utolsó hat hónapban, a magzat gyors növekedésének köszönhetően megemelkedik a vasigény is. Ha a szervezetben nincs elég vas, az a csecsemő agyának fejlődésére is hatással lehet, de az anyát is veszélyeztetheti az így kialakult hiányállapot.

1481_vashiany_1

Idősebb korban – a szegényesebb és sokszor egyoldalú táplálkozásnak, valamint az öregedő emésztőtraktusnak köszönhetően – a vas felszívódásának problémái alakulhatnak ki.

forrás: www.hazipatika.com