fbpx

Generációk nevelkedtek azon, hogy a pálinka kis mennyiségben torokfájásra, gyomorbántalmakra és görcsoldásra is alkalmas gyógyszer. Tényleg így van? Mik a veszélyei? Párlatkészítő és dietetikus válaszol.

A pálinka a magyar kultúra egyik alapköve, és ez nem csak a gasztronómiai értékének köszönhető: valahogy mindig megtaláljuk az alkalmat, hogy igyunk egyet. A vidéki, paraszti élet elmaradhatatlan szokása a reggeli pálinka ledöntése, kialakult az a gyakorlat, hogy aperitifként fogyasszuk, valamint különböző népi hiedelmek fűződnek hozzá.

Vicceskedők azt mondják, a pálinka kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság, viszont mégiscsak egy tömény szeszes italról beszélünk.

Pelle László pálinkakészítő szerint egy jó törkölypálinka valóban segíti az emésztést, de csak ha étkezés után fogyasztjuk:

“Aperitifként fogyasztani a pálinkát nagyon rossz magyar népszokás. Egy könnyű fehérbor vagy pezsgő kitisztítja, felfrissíti a szánkat, ezért érdemes ezeket étkezés előtt inni. A pálinka viszont lezsibbasztja az ízlelőbimbókat, így már nem tudjuk annyira élvezni az ételek ízét.”

Fekete Krisztina dietetikus szerint zsírdúsabb étkezés után (kis mennyiségben) emésztéssegítőként is alkalmazhatják, a reggelire való pálinkázást viszont senkinek sem ajánlja. Bizonyos gyomorbetegségeknél, például gyomorfekélynél pedig egyáltalán nem szabad tömény alkoholt fogyasztani, még ilyen esetben és kis mennyiségben sem.

Megfázás, köhögés, fájdalom

A gyomorbántalmakon kívül felső légúti megbetegedéseknél vírusölő hatása miatt – ami a jelentős alkoholtartalomnak köszönhető – fogyasztják, vagy például a menstruációs görcsök oldására is. Emellett köhögésre, torokfájásra ajánlják, hogy felszakadjon, aminek fel kell, ne kaparjon úgy a torkunk, viszont egy legyengült szervezetnek nem feltétlenül a legjobb megoldás.

“Kis mennyiségben valóban segíthet, viszont ésszel kell fogyasztani. Influenzás megbetegedésnél, torokfájásnál szokták ajánlani a népi gyógyászatban, de ez nem feltétlenül jó, mivel ilyen állapotban amúgy is fokozottan kell ügyelni a folyadékbevitelre, az alkohol viszont elvonja a vizet, tehát akár még ronthatunk is a már meglévő betegségen” – mondja Fekete.

A dietetikus szerint a másik legfontosabb szempont az alkohol tisztasága, mivel egy pancsolt, rossz minőségű pálinka az egészséges szervezetnek is okozhat ideg- és emésztőrendszeri problémákat, és egy fennálló betegség esetén ez a veszély fokozott.

Pelle és Fekete szerint is inkább gyógynövényekkel érdemes alkalmazni, mivel a különböző gyógyhatású növények hatóanyagai jól oldódnak alkoholban. Ehhez viszont szakember segítségét kell kérni, aki ismeri ezeket a növényeket és hatásukat, másrészt az ilyen tinktúráknál nem főzött pálinkát, hanem gyógyszertárban kapható tiszta szeszt használnak.

Nem gyógyszer, alkohol

A legfontosabb viszont, hogy ha a pálinkára gondolunk, hogy ne a gyógyszer legyen az első asszociációnk. Fekete szerint, mivel a pálinka egy tömény szeszes ital, nem szabadna, hogy vírusölőként vagy görcsoldóként értelmezzük, és ez legyen az első gyógymód, amihez nyúlunk. Kis mennyiségben, mértékkel fogyasztható, de nem szabad elfelejteni, hogy mégiscsak alkoholról beszélünk, amelynek az agyra vagy akár a keringési rendszerre gyakorolt hatását is észben kell tartani.

forrás: www.origo.hu/tafelspicc