fbpx

Az utazók, útra kelők mintegy 30%-50%-ában fordul elő ez a jelenség, betegségnek is mondhatjuk tulajdonképpen. Kellemetlenné tehet egy egyébként kellemesnek ígérkező utazást, nyaralást, üzleti utat, kirándulást.

A WHO definíciója szerint az utazási hasmenés jellemzői az alábbiak:

 • Nyolc órán belül legalább három híg székletürítés, vagy
 • 24 órán belül négy hígabb székletürítés, és a következők közül legalább egy tünet megléte: hányinger, hányás, hasi görcsök, sürgető székletürítési késztetés, bélgörcs, hőemelkedés vagy láz.

A hasmenés, más néven diarrhoea (diaré) a szervezet válasza a bélben lévő baktériumflóra hirtelen megváltozására. Kezelés nélkül akár 2-5 napig is eltarthat. Általában a (hosszabb) utazás első két hetében fordul elő, amikor valaki egy fejlett országból egy ún. fejlődő országba utazik. (ez esetben tekintsük fejlett országoknak Európa és Észak-Amerika területét).

Az utazási hasmenés legfőbb kiváltó oka a patogéneket (káros baktériumok, vírusok, paraziták) tartalmazó ételek, italok fogyasztása ezeken a területeken. Leggyakoribb kórokozó az enterotoxikus Esherichia coli baktérium, ez felelős az utazási hasmenések mintegy 80%-áért. A fennmaradó esetekben kórokozó baktériumok közül a Salmonella, Shigella és a Campylobacter fajok fordulnak elő gyakran. 

Paraziták (férgek) kb. 5%-ban, vírusok még kisebb mértékben felelősek az utazási hasmenések kiváltásáért. A régebben rettegett kolera ma már igen csekély előfordulású: 1:200,000 arányban észlelhető. 

Mit tehetünk az utazási hasmenés elkerülésére?

Természetesen – ha a tünetek súlyosak, és nem mérséklődnek, orvoshoz kell fordulni!

1. Higiénia

Az alapvető higiéniai szabályok betartása – bár banálisnak tűnik – de ezeken a területeken, országokban különösen fontos. 

 • Étkezés előtt és WC-használat után mindig mossunk kezet,
 • Ha szükséges étkezés előtt mossuk el az evőeszközöket, tányért stb.

2. Az enyhébb utazási hasmenés

Legtöbbször a hasmenés enyhébb, és rövid ideig tart, ebben az esetben különösebb teendőnk nincsen. 

3. Folyadékháztartás

Az utazók számára különösen fontos a helyes folyadék( és só-)fogyasztás különösen ha olyan éghajlatú területen járnak, ahol fennállhat a kiszáradás veszélye.

 • Levesek, édesített üdítők
 • A WHO által ajánlott formula: 1 kávéskanál só + 8 kávéskanál cukor 1 liter vízben oldva.
 • Palackozott, kannás üdítők, víz.
 • Egy-két napig kerüljük a tej és tejtermékek fogyasztását.

4. Az étkezést ne függesszük fel!

A rendszeres étkezést, amint az illető állapota megengedi – folytatni kell. A hasmenésben szenvedő ne függessze fel teljesen az étkezést! Rizs, banán, reszelt alma, száraz sós keksz alkalmas lehet még hasmenés alatt is a normális táplálkozás pótlására. 

5. Az orális rehidrációs kezelés

Ez főként gyermek- és időskorban fontos, ha fennáll az utazási hasmenés, illetve bárkinél, akinek kolera-szerű megbetegedése van. Az orális rehidrációs oldat steril, csak elektrolitokat tartalmaz. 

6. Gyógyszerek: bélmozgást gátló készítmények

Ha kezelés szükséges, elsősorban ezek jönnek számításba, ilyen pl. a loperamid és a difenoxilát. Antibiotikumokat megelőzőleg adhatóak. Lassítják a bélmozgást, csökkentik a belek összehúzódásait. Mindkettő az orvos rendelése alapján szedhető, bár a loperamidból van vénymentes, azért célszerű mindenképpen a betegtájékoztató szöveg szerint eljárnunk! 

7. Antibiotikumok

Az antibiotikumok szerepe fontos az utazási hasmenés kezelésében. A megfelelően alkalmazott szer elmulasztja a tüneteket, lerövidíti a betegséget. Különösen igaz ez a Shigella és Escherichia coli fertőzésekre. Antibiotikumokat önmagunkban is kell adni, ha: 

 • A láz meghaladja a 38°C-ot,
 • ha a székürítés véres,
 • ha 24 órán belül 3-5 székletürítés jelentkezik,
 • ha a tünetek 2 napon túl is fennállnak.

8. Az önkezelés lehetőségei

Itt utalunk a WHO által leírtakra (ld. fentebb), és arra, hogy a loperamid szabadon elérhető megfelelő készítményekben, tehát ezt minden utazó használhatja. Antibiotikumokat csak orvos rendelhet. 

9. Megelőzési lehetőségek

Antibiotikumokat megelőző céllal csak akkor szabad szedni az utazási hasmenés megelőzés céljából, ha az alábbiakban felsoroltak valamelyike közrejátszik, fennáll: 

 • AIDS/HIV fertőzés, immunbetegségek,
 • IBD, gyulladásos bélbetegség,
 • Gyomorműtét után savcsökkentő készítmények szedése,
 • Inzulinnal kezelt cukorbetegség
 • Szívbetegség, vízhajtó gyógyszer szedésével

A megelőző kezelés ilyen esetekben nem lehet több mint 3 hétre terjedő.

forrás: http://www.egeszsegkalauz.hu