fbpx

Saját – kísérleti eredményekre alapozott – állítása szerint egy kis híján 100 százalékos biztonsággal működő applikációt fejlesztett ki a nem kívánt terhességek megelőzésére egy svéd kutatónő.

Szerettem volna egy ideig nem szedni a fogamzásgátló tablettámat, és valami természetes módszert kerestem helyette. Rájöttem, hogy nem igazán van ilyen, úgyhogy írtam magamnak egy saját algoritmust – árulta el Elina Berglund, a Natural Cycles névre keresztelt alkalmazás alkotója.

A módszer alapját az adja, hogy a peteérés után a nők szervezetében megemelkedik a progreszteron szintje, ennek hatására pedig mintegy 0,45 Celsius-fokkal megemelkedik a testhőmérsékletük is. Ha minden nap ugyanabban az időpontban mérjük a hőmérsékletet, az applikáció egy idő után képes lesz kikövetkezteti, mikor lehetséges a védekezés nélküli szexuális érintkezés úgy is, ha nem cél a teherbeesés. Az eljárás persze elméletben fordítva is alkalmazható, azaz a gyermekre vágyó pároknak is hasznára válhat.

A kísérletek bizakodásra adhatnak okot

Az alkalmazás már két kísérleten is átesett. A második alkalommal összesen 4 ezer, 20 és 35 éves kor közötti nő vett részt a felmérésben. Végül ugyan 143 nem tervezett fogantatás történt, azonban ezeknek csak elenyésző része, egészen pontosan 10 olyan eset volt, amikor az alanyok az applikáció által biztonságosnak ítélt napokon estek teherbe.

Mindez a matematika nyelvére lefordítva azt jelenti, a módszer 99,5 százalékos hatékonyságúnak tekinthető, ami nagyjából megegyezik az óvszerektől és a fogamzásgátló tablettáktól elvárható biztonsággal.

Viták a hatékonyság körül

Az ígéretes számadatok ellenére akadnak kritikusai az applikációnak, amelynek ugyanakkor így is mintegy százezer aktív felhasználója van a skandináv országban.

A Natural Cycles az első olyan alkalmazás a piacon, amely 99,5 százalékos biztonságot ígér arra vonatkozóan, hogy megjósolja, mikor termékeny egy nő és mikor nem.

Mi a való életben teszteltük az applikációt. Egy klinikai kísérletben mindig sokkal pontosabb eredmények születnek, mert az alanyok mellett mindig ott vannak az ellenőrző orvosok is, akik figyelmeztetik őket, hogy vegyék be a tablettát, ne felejtsenek el kondomot használni – válaszolta a művét ért bírálatokra Elina Berglund.

forrás: www.hazipatika.com