fbpx

Sokakat foglalkoztatnak a Németországban kirobbant fertőzött uborka által okozott tömeges megbetegedések. A megbetegedéseket okozó hasmenéssel hányással járó fertőzések hátterében egy ételfertőzést kiváltó baktérium áll, mely jelen esetben fertőzött étellel kerül be a szervezetbe. Mi is ez a baktérium és milyen megbetegedéseket okoz? 

Az E.coli baktérium

Fontos kiemelni, hogy az Escherichia coli (E. coli) a bélben normális körülmények között is megtalálható, a normál bélflóra részét képezi!

A bélben évekig azonos lehet a coli flóra (állandó flóra), de a táplálék- és vízfogyasztás változásával megjelenhetnek “átmeneti” E. coli törzsek. A normál coliflóra védelmet nyújt a bekerülő patogén baktériumokkal szemben. Az E. coli baktériumok bizonyos körülmények között azonban a bélben is megbetegedést okozhatnak.

Az E. coli fajtái és az okozott betegségek

A csecsemők diszpepsziás megbetegedéséért felelős az egyik csoport. Ez az egy éven aluliakat betegíti meg. A kórokozó a fertőzött széklettel (gyakran a csecsemőt ápoló személyzet széklettel szennyezett keze, különféle tárgyak) kerül be az arra fogékonyak belébe. A kórokozó a vékonybélben fejti ki káros hatását. Tönkreteszi a bélnyálkahártyát és így megzavarja a csecsemőknél a tápanyagoknak a szervezetbe jutását.

A másik enteropatogén E. coli-csoport minden korosztályt képes megbetegíteni. A vérhashoz hasonlóan véres, nyákos hasmenést okoz. A baktérium a vastagbélben telepszik meg, és behatol a bélhámba (invaziv). Ezek miatt nevezik ezt a csoportot enteroinvaziv E colinak (EIEC). A bélhámba bejutva károsítja a belet ellátó ereket is, ezért lesz a betegek széklete véres.

A enteropatogén E. coli harmadik csoportját az enterotoxin-termelő E. coli (ETEC) képezi. Ez a kórokozó a kolerához hasonló toxint termel, és azokon a vidékeken (elsősorban a trópusokon) fordul elő, ahol a kolera is. A kórokozó a vékonybélben telepszik meg, a felszínén található speciális, tapadásra alkalmas “adhéziós faktora” (fimbria) segítségével. A megtelepedett kórokozó által termelt “enterotoxin” akadályozza a vékonybélben a tápanyagok felszívódását. A táplálékban előforduló ásványi sók (nátrium, klór) felszívódása károsodik, a bélben felhalmozódnak és vizet szívnak a bélfalból. Ezért lesz a betegek széklete a koleráéhoz hasonlóan vizes.

A betegséget a kórokozóval fertőzött élelmiszerek, a víz terjesztik. Mivel ez a baktérium nálunk nem, csak a meleg égövben fordul elő, a trópusokra utazókat támadja meg (ezért nevezik “utazók hasmenésé”-nek is), és az onnan hazajövők hurcolhatják be és adhatják tovább családtagjaiknak (akár fertőzött székletükkel, akár a trópusokról hozott fertőzött élelmiszerekkel).

A mostani járvány

Van az enteropatogén E. colinak egy nemrégiben (10-15 éve) megismert csoportja. Először Amerikában, Kanadában okozott, nem kellően hőkezelt húsok (marhahús, hamburger, tatárbifsztek), fertőzött tejtermékek (joghurt, sajt) által terjesztett járványokat. Minden korosztály megbetegedhet, de kisgyermekeknél (hároméves kor alatt) és idős embereknél súlyos, az egész szervezetet (vérereket, vérlemezeket, vesét) megbetegítő, néha halálos kimenetelű kórképpé alakulhat (hemolitikus urémiás szindróma [HUS], trombotikus trombocitopéniás purpura [TTP]). Ezt a fajtaE. colit enterohemorrbagiás E. colinak (EHEC) nevezik. A kórokozó a vastagbelet betegíti meg, de – szemben az előző invaziv formával – nem a bélfalba jutással, hanem egy toxikus anyaggal károsítja a szervezetet. Az általa termelt toxint “verotoxin”-nak nevezik. Ez a felelős az érben, vérlemezeken, a vesében létrejött elváltozásokért.

Nagy tömegű véres székletürítés, hasi görcsök, haspuffadás a jellemzői. Láz nem mindig fordul elő. A súlyos szövődményben (HUS, TTP) a beteg elveszti eszméletét, ködös állapotba kerül, a vesék méregtelenítő hatásának károsodása miatt.

A kórokozó elpusztítása nem sok sikerrel jár, mert a megbetegedéseket a már általuk korábban termelt toxin váltja ki. A másik indok, amiért antibiotikum adása nem javasolt e betegségekben, mert az antibiotikum elősegíti a baktériumsejtekből a toxin-felszabadulást, és így súlyosbítja a kórképet. A bélmozgást csökkentő szerek szintén károsak lehetnek, mivel a bélmozgás leállításával gátolják a toxin kiürülését.

Forrás: www.Informed.hu